Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Нощните електромери цъкат на дневна

електромер
Снимка: Vsekiden.com
С 206% е поскъпнал нощният ток от 2000 г. до 5 март 2013 г. Това е два пъти повече от инфлацията за тези 13 г. Дневната тарифа пък се е увеличила със 132,3%, пише на първа страница "24 часа".

ЕРП-тата спират тока, за да сменят тайно тарифите

Нов капан за пълнене на сметките за тока щракнаха електроразпределителните дружества веднага с поевтиняването на електричеството от 5 март. Потребителите масово се пренастройват да готвят и перат по тъмно, тъй като намалението на нощната тарифа е много по-голямо. Повече от изненадани обаче могат да се окажат и най-пестеливите чрез нощен труд, като си видят следващите фактури. Капанът отново е в електромерите.

За новата хватка дори не са нужни специални инкасатори, които да помпат по заръка на работодателите си машинките, както разкри "Всеки ден". Този път измамата става дистанционно. Оказва се, че при всяко спиране на тока, независимо по каква причина, часовникът на електромера изостава. Така започва да отчита нощна енергия на цената на по-скъпата дневна тарифа, обясниха пред "Всеки ден" елтехници.

Ако изобщо потребителите забележат това, пак те ще са парично прецаканите. Пише се жалба до енергото, идват служители, преглеждат електромера, пренастройват го, за което обаче си плаща клиентът. Ако се окаже, че трябва машинката да се откачи, за да се поправи, тогава пък се изръсват и с такси "демонтаж" и "монтаж". Частен техник не може да се поръча - електромерите са собственост на ЕРП-тата, както и пломбите, и никой няма право да пипа. Ако реши сам да се справи с проблема, следват глоби за неправомерни "влияния" върху електромера.

Остава единствено да се молим да не спира токът. Кога ще има авария обаче, никой не знае, но пък електроразпределителните фирми е видно, че са се погрижили и за това. Тъкмо идната седмица, малко след стартовата дата за по-евтин ток, ЧЕЗ обяви и предприе "планирани прекъсвания на тока на територията на София-град за периода 4-8 март 2013 г. Това съобщиха официално от компанията във връзка с "осъществяване на амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти". Така обаче ще влезе в сила поредната им далавера с разстройване на часовниците.

ЕРП-тата обаче под напора на бунта въвеждат и един вид облекчения за клиентите си. В момента те не прекъсвали тока на некоректните платци, а само изпращали напомняния, но не казват докога ще трае щадящата практика. Но пък обмисляли да удължат срока за редовното плащане на фактурите. Както и времето, в което няма да рязнат електричеството, ако не си го платил.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!