Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лондончанка уплашена за баща си в китайски "лагер на смъртта"

Зонгхай Ю в "концентрационен лагер на смъртта"
Зонгхай Ю (Zonghai Yu), баща на лондончанката Ейми Ю, е държан в затвора Муданджянг (Mudanjiang), известен като "концентрационен лагер на смъртта".Той е затворен там вече над 10 години, заради убежденията му, и е бил подлаган на различни форми на изтезания. (Ейми Ю)

Ейми Ю (Amy Yu) не е чувала за прословутата "тигрова пейка" преди да посети затвора, в който е задържан баща й. Едва 15-годишна тогава, тя попитала майка си каква е тази голяма, странно изглеждащи пейка. ""Тигрова пейка", каза тя, "за изтезаване на хора", си спомня Ейми. "Там имаше и различни железни инструменти на стената. Някои бяха остри, други с куки накрая. Всичко това бяха инструменти за изтезания, ми бе казано след това"...

Ейми Ю
Ейми Ю (Amy Yu) (Simon Gross/Epoch Times)
Ейми Ю с майка си
Ейми Ю с майка си. Това е единствената снимка, която й е останала, след като полицията е взела всички вещи на семейството (Ейми Ю)

Дванадесет години по-късно на Ейми й е до болка познат начина, по който китайските власти се справят с изпадналите в немилост. 

Нейният баща, прекарал вече над едно десетилетие в затвор на провинция Хейлонгджянг, Китай, е инвалид с единия крак, полусляп, страда от световъртежи и повечето от зъбите му липсват. Ръцете му, единствената част от тялото му, видима за посетителите, са пълни с белези, казва Ейми.

Според Minghui.net, затворниците там работят всеки ден в продължение на 11 часа, правейки китайски пръчици за хранене. В доклад на сайта се казва: ""Санитарните" пръчици, произвеждани в затвора Mudanjiang, се доставят не само в града, но и се изнасят за Япония. Тези продукти са силно замърсени с вируси и бактерии. Затворниците често не си мият лицата по 10-20 дни."

Веднъж затворник е поставил малка бележка в пакетче пръчици, разкриваща истината за нехигиеничното естество на тяхното производство. 

"Когато надзирателят е разбрал кой го е направил, пазачите са били този затворник с електрошокови палки и дървени пръти, докато той е останал полужив", се казва в доклада. "Той е откаран в болницата и е оставен там без каквото и да е лечение. Няколко дни по-късно той умира. "

Едва сега, когато живее в Лондон, Ейми смята, тя че ще има шанс да започне кампания за освобождаването му.

Но докато работи по своята кампания, Ейми не може дори да се опре на майка си за подкрепа или утеха, тъй като както баща й, тя също е в затвора през последните девет години.

Ейми, завършила моден дизайн в Университета на Кеймбридж и живееща понастоящем в Едмънтън, казва, че причината за незаконното преследване на нейното семейство са техните убеждения. 

Нейните родители практикуват Фалун Гонг (Фалун Дафа), медитативна практика, преследвана от Китайската комунистическа партия от 1999 г. насам.

"Опасявам се, че той няма да дочака момента да се върне в къщи", казва Ейми, описвайки последния път, когато е видяла баща си. "Изглеждаше доста уморен. Той иначе е много силна натура - никога не бях виждала лицето му такова преди. Страхувам се, че са убили надеждата в него.

Нашето семейство бе разбито. Дори когато родителите ми бяха отведени в ареста полицията ме тормозеше и иззе покъщнината от дома ни. През тези години видях много неща от тъмната страна на Китай."

Народният представител в нейния район, Франк Добсън, е писал до Министерството на външните работи за тежкото положение на баща й. В отговора си, Министерството на външните работи отново подчертава, че редовно повдига въпроси, свързани с човешките права пред китайските власти, чрез диалози и срещи относно правата на човека.  

Последният път, когато Ейми се опитва да го посети през 2010 г., властите я възпрепятстват в продължение на няколко месеца. 

"Когато го посетих, кракът му бе счупен. Баща ми каза, че е бил бит сериозно с електрошокови палки в гърдите и сега има трудности с дишането. В миналото той имаше много здраво сърце, но сега има сериозен проблем със сърцето.Той е удрян с нещо тежко по главата и сега често има световъртежи."

От редовните побои той загубва повечето от зъбите си, като през 2006 г. слъзният му канал е бил разкъсан и тъй като не е лекуван, подуването го оставя полусляп. 

Майката на Ейми, Уанг Мейхонг (Wang Meihong), е била старши инженер в геоложки институт. Тя е осъдена на 25 октомври 2003 г. на 11 години затвор за разпространение на листовки и CD-та за тежкото положение на Фалун Гонг в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!