Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DnesPlus.bg

ЕС призова Китай да се откаже от смъртното наказание

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че 27-членният блок е против налагането на смъртна присъда във всички случаи и при всякакви обстоятелства. Така тя призова за повсеместна отмяна на този вид наказание, особено в Китай.

"Брюксел смята, че смъртното наказание е жестоко и безчовечно и неговата отмяна е необходима за защита на човешкото достойнство", подчерта Аштън.

Изявлението й бе провокирано от двучасово телевизионно излъчване в Китай, по време на което бяха изпълнени смъртните присъди на четирима чуждестранни наркотрафиканти. Те бяха осъдени за убийството на 13 китайски моряци преди две години, когато плавали по река Меконг през Мианмар.

Макар предаването в петък да беше прекъснато малко преди мъжете да получат смъртоносна инжекция, то веднага стана повод за разделение по въпроса дали излъчването е било глупава проява на кръвожадност или дългоочакван катарзис за нацията, разгневена от убийствата през октомври 2011 г.

Някои критици казват, че предаването напомня не толкова отдавнашни времена, когато осъдените затворници са били показвани по улиците преди да бъдат екзекутирани с изстрел в главата. Известен правозащитен адвокат, Лю Дзяюан, настоява, че предаването на националната телевизия нарушава китайското наказателно право като прави спектакъл от присъдата. /btvnews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!