Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС/DarikFinance

Жак Атали: Америка ще фалира

Жак Атали
Един от най-влиятелните съвременни световни мислители и икономисти Жак Атали. Снимка: hvylya.org

Американците затягат коланите

/DarikFinance/ Президентът на САЩ Барак Обама даде начало на процедурата, която ще свие бюджетните разходи с $ 85 млрд. през следващите месеци и с това заплашва растежа на американската икономика. Стъпката бе необходима, за да се избегне фалита на страната. Говорейки от Белия дом, Обама заяви, че "не всеки ще усети болката на тези съкращения веднага", но "тази болка ще бъде истинска". Обама посочи, че животът на много семейства от средната класа ще бъде засегнат в значителна степен.

Цялостния план за оптимизиране на бюджетните разходи е на обща стойност $ 1.2 трлн. , които трябва да се икономисат през следващите девет години. Политическите блокове се споразумяха бюджетът за отбрана на бъде намален с 13%, а за останалите сектори общото съкращение да е с 9%.

Секретарят по отбраната Чък Хегел коментира, че орязването на бюджета за Пентагона поставя в риск всички военни мисии на САЩ. Засегнати от промените са и всички работещи на държавна служба. Правителството, което е най-големият работодател с общо 2.7 млн. служители в цялата страна, планира да посегне върху възнагражденията на 800 хил. души от тях, което означава, че заплатите им ще започнат да намаляват периодично до месец септември.

Бюджетните съкращения няма да засегнат здравеопазването, но ще има намаление на разходите за социални помощи, като например помощите за отопление или за безработица.

Предистория:

Жак Атали
Снимка: КРОСС

САЩ махат визите

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ По предложение на сенаторите Барбара Микулски и Марк Кирк, както и на конгресмените Майк Куигли и Арон Шок, американският Конгрес започна обсъждане на проектозакон, с който се слага край на визовия режим в страната. Тази програма се отнася основно до държавите в Европа и съюзниците на САЩ, поясняват американските медии. В момента гражданите на тези страни могат да пребивават на територията на държавата 90 дена без да си вадят визи.

Жак Атали: Америка ще фалира

Жак Атали
Един от най-влиятелните съвременни световни мислители и икономисти Жак Атали. Снимка: hvylya.org

САЩ влиза в ЕС?

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Вашингтон и Брюксел договарят създаване на обща зона за свободна търговия, която да бъде най-голямата в света, пишат медии.

Европейският съюз и САЩ постигнаха споразумение да започнат процедура за формиране най-голямата зона за свободна търговия в света. Предвижда се "трансатлантическия търговски и инвестиционен алианс" да стане повратна точка в световната икономика.

След политическото споразумение, което бе постигнато на срещата на върха между ЕС и САЩ през миналата година във Вашингтон, двата най-важни търговски и инвестиционни партньори в света, решиха да започнат и преговори, които през следващите две години да доведат до споразумение за свободна търговия.

В Брюксел смятат, че такъв договор ще даде необходимия тласък за икономиките от двете страни на Атлантика, както и че ще се промени картината на световната търговия.

По този повод председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че "споразумението между големите икономически сили в света ще бъде повратна точка. Заедно ще формираме най-голямата зона за свободна търговия в света..."

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Един от най-влиятелните съвременни световни мислители и икономисти Жак Атали, заяви, че САЩ вече са фалирали. 

"Британците винаги са готови да пренебрегнат еврозоната, като спокойно приемат бюджетен дефицит от над 8% от БВП. Американците пък отказват да разберат, че в почти всяко едно отношение са още по-зле от европейците. Докато Еврозоната все още има положителен баланс при разплащанията, това съвсем не може да се каже за САЩ, където безработицата е много по-висока, отколкото тази в ЕС. Там неравенството и равнището на престъпност са много по-сериозни, отколкото например в Европа, а средната продължителност на живота отвъд океана прогресивно пада.

Що се касае за публичният дълг, ситуацията е просто катастрофална,подчертава Атали.

Техният публичен дълг в момента е 16 трилиона, което прави близо 100% от БВП. Той отдавна е надхвърлил всички граници, които са били поставяни от Конгреса и президента. Според последните данни на Конгресната бюджетна служба дефицитът през 2014 г. ще достигне 800 милиарда долара.

Освен това и платежния баланс на САЩ вече повече от десет последователни години се намира в дефицит. Годишно той се изчислява на средно 500 милиарда долара.

"Големите империи винаги са умирали с мисълта, че са велики", завършва Атали.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!