Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com/StandartNews/КРОСС/DartsNews

Константин Пенчев: Топломерите са абсолютно измислени уреди

Константин Пенчев
Снимка: КРОСС

Мъж се обеси заради глоба от Енергото

/StandartNews/ Разград. 56-годишен мъж увисна на въжето, уплашен до смърт от Енергото. Исмаил Мустафов от кубратското село Звънарци бил хванат да краде ток. След като получил акта, човекът не можал да си намери място от ужас, че ще бъде натоварен с непосилна глоба, която не може да плати до края на живота си.

Исмаил живеел с родителите си и бил сериозно болен. Преживявал с пенсия за инвалидност. Семейството трудно свързвало двата края.

В последните две седмици нещастникът разправял на всички, че ще сложи край на живота си, за да освободи фамилията от бремето на дълга. Кметицата на селото Нефисе Неим лично го убеждавала, че глобата от 2-3000 лева не може да се сравнява с живота му. Предполагаемата сума обаче довела Исмаил до още по-голям ужас. Той бил убеден, че е невъзможно човек в неговото положение да изплати санкцията.

Мустафов наистина изпълнил заканата си. В сряда баща му го открил да виси бездиханен в обора, където гледали животните. Исмаил успял да си направи примка от забрадката на майка си и издъхнал, задушен от нея.

КЗК: Броят на жалбите срещу ЕРП-тата расте

София /КРОСС/ Броят на подадени жалби срещу ЕРП-та се увеличава. Това съобщи пред журналисти председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.

Над 90 е броят на подадените жалби срещу трите ЕРП-та от началото на 2013 година.

За изминалата година в комисията са подадени 17 738 жалби, като 308 от тях са насочени срещу услугите, които предоставят електроразпределителните дружества. Само за изминалата 2012 година имаме 38 000 проверки и жалби, а 3000 от тях са изпратени към отговорните органи, отбеляза Златев.

Вадят джипове от сметките за ток

/DartsNews/ Джипове и командировки, влезли в сметките за ток, да се отнемат. Това нарежда премиерът Бойко Борисов на новоназначената шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова, става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание на 13 февруари. Министър-председателят иска още в състава на енергийния регулатор да влязат хора, които "няма да ходят на семинари и няма да четат лекции, защото това е абсолютен конфликт на интереси".

И събота и неделя ще работите, до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз на тези, които са я карали през просото, ако има такива, до санкции и как оттук нататък хората да бъдат максимално убедени, че това, което плащат, това е излязло реално като енергия от централите, обяснява задачите на Иванова Борисов. Той чака отговор на всеки от въпросите, които поставят протестиращите хора на улицата.

Премиерът подчертава, че в последния месец на управлението си Костов е дал централите с 15-годишен договор напред, което гарантира, работят не работят, изкупуването на енергията. "Имайте предвид, че това непрекъснато подключване на реакторите, говоря за топлоцентралите, на по-високи мощности, след това намаляване на мощността, защото няма къде да продаваме електроенергията, тези басни, които говореха, че от "Белене" ще продаваме, ние и сега имаме запас от 5-6 хиляди мегавата, ако иска някой да купи, да ги произведем и да ги продадем. Нали така? Не ги искат. И когато непрекъснато вдигаме и намаляваме мощностите, материалът, академик Воденичаров, какво става с него? Уморява се, и вместо да работи 30 години, ще работи 10 години. И всичко това трябва да се отчете и да се има предвид. Вие сте там, държавният регулатор, да защитава интересите на хората, да защитава интересите и на инвеститорите. Но това трябва да става по един абсолютно прозрачен и справедлив начин. Стратегията в енергетиката, това е нещото, което трябва да ви води. Отивай и започвай веднага. Среща с всички парламентарни групи поискай, кажи – въобще тук политика няма, всички са виновни, включително и аз, затова, че този шеф на ДКЕВР трябваше още след първата година да го "омета". Още тогава трябваше с Трайков да си отиде заедно. Аз се забавих и ми навлече всичките тези бели", завършва Борисов.

Ден по-късно стана ясно, че Юлиана Иванова е въртяла незаконна търговия с цигари по интернет. Тя се извини на премиера и предложи да подаде оставката си. Енергийният министър Делян Добрев обаче я защити.

"Към датата на назначаването й няма фирма на нейно име", обясни той. "Иванова не е знаела, че продаването на цигари в интернет е незаконна дейност. Незнанието на закона не оправдава никого, тя ще си понесе отговорността. Не мисля, че това може да бъде причина за смяна на Иванова", допълни министърът.

Снощи пък на заседание на комисията за корупция по високите етажи на властта стана ясно, че има нарушения в лиценза на ЧЕЗ. Андон Роков обясни, че ДКЕВР е налагала санкции на ЧЕЗ, но те са били отменяни от съда, поради неспазване на процедурата за съставяне на акт за административно нарушение.

"Върви ревизия на общите ни условия. Ще заложим срокът за отчитане да е 30 дни. Сега няма задължение срокът да е 30 дни", заяви Зорница Генова от ЧЕЗ. Комисията ще излезе с доклад след изслушването на ЕРП-тата и гражданските организации по въпроса с високите сметки за ток, каза председателят й Яне Янев в края на заседанието.

/Заприн Караминов, Vsekiden.com/ Всенародните протести срещу бомбастичните сметки за топло и светло извадиха кирливите ризи на енергоразпределителните дружества (ЕРП) и „Топлофикация". Потърсихме мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който да ни обясни какво можем да направим, за да се защитим от произвола на монополистите. Той е роден на 21 март 1952 г. в София. През 1976 г. завършва право в Софийския университет. От 2001 до 2004 г. е депутат, а в периода 2004-2010 г. е председател на Върховния административен съд. От 20 октомври 2010 г. е национален омбудсман.

Г-н Пенчев, кои според вас са основните проблеми между ЕРП-тата и потребителите, при които вие можете да помогнете като национален омбудсман?

Основните проблеми са липсата на яснота как се формират сметките и за какво точно плащаме, какво реално влиза в тези сметки. Това е проблем не само на ЕРП-тата, но и на всички монополи. Оттук и притеснението на хората, които все повече губят доверие, защото имат усещането, че някой ги мами и че плащат за нещо, което не са изконсумирали. Най-лошото е, че българите загубиха доверие дори в държавните институции, които контролират монополите и регулират дейността им. Защото, извинявайте, но не съм съгласен като потребител в цената на моя ток да влизат разходи за неизвестно какви дейности на ръководството на дадено ЕРП, купуването на някакви стоки, които никой не знае дали са необходими за производството или преноса на електроенергия. Т.е. безконтролното включване на разходи в крайната цена. Затова и ние не знаем как се формира тази цена. Признаването на подобни разходи на доставчиците от страна на ДКЕВР създава впечатление у хората, че плащат нещо, което не дължат.

Вие знаете ли за такива реални ситуации?

Ситуации има, но моят инструментариум като национален омбудсман не е безкраен. Когато хората се оплачат, че имат завишени сметки за ток, аз не мога да проверявам електромерите им например. Аз пиша до съответното дружество и казвам: Абонатен номер еди-кой се оплака, че има повреден електромер или че има някакво начисление, моля, проверете и ми отговорете. В повечето случаи те проверяват и казват: Няма проблеми, всичко е точно изчислено и този клиент трябва да плаща, ако не е съгласен, да ни съди. И аз съм дотук. Но аз имам правомощия и ще ги упражнявам по отношение на регулаторните органи. Те могат да санкционират доставчиците на услуги и да кажат: Цената ви е прекалено висока, в нея са включени разходи, неприсъщи за вашата дейност, които няма да признаем.

В края на краищата нямам нищо против управата на тези дружества да живее охолно, обаче не виждам защо аз, с моята сметка за ток, да плащам това. От печалбата да си живеят луксозно, но не бива това да се включва в цената на услугата, която ползваме. Така че тепърва трябва да извървим един много дълъг път, защото доверието се губи много лесно, но се връща много трудно. Хората вече нямат доверие, повтарям, не само на доставчиците на услуги, но и на държавните институции, които регулират дейността им. Това е най-лошото. Защото монополите днес ги има, утре - не, един фалира, друг напуска. Но държавата, ако не се ползва с доверието на хората, става трагично. Затова и трябва час по-скоро министърът на икономиката и ДКЕВР да направят много задълбочен анализ на това какво е вършила комисията не само вчера, а откакто е създадена преди 10 години. Далеч съм от мисълта, че някой в момента е виновен за всичко това. Говорим за натрупани и нерешени проблеми с цената на тока и парното от години.

Какво трябва да предприемат монополистите, за да гарантират прозрачност и яснота как се формира крайната цена на услугата им?

Според мен монополистът, освен да ми разбива какво точно дължа при плащането на тока, трябва и да ми напише какво точно ми продава. Т.е. дали аз получавам качествен ток с напрежение 220 волта постоянно. Защото има стотици случаи, при които, от една страна, услугата е с ниско качество - по-ниско напрежение от стандартното, а от друга страна, при това ниско качество трябва да харчиш повече ток. Така плащаш по-скъпо за по-некачествена услуга. Затова трябва да се намери начин в сметката да ми докажат, че получавам ток по стандарт. Както и „Топлофикация" трябва да направи, но няма, защото поначало е сбъркан моделът, каква топлоенергия е подадена към моя апартамент и как се изчислява тя. А не да ми пишат някакви прогнозни дялове, които се мерят едва ли не на око, а после клиентът плаща нещо, има някакво уравняване накрая... Има ли неяснота в сметките, това дразни хората. Че животът е скъп, че хората са бедни, това е факт. Но хората са разумни. Те не казват защо киловатчасът струва толкова. Те казват, хубаво, струва толкова, но правилно ли ми е изчислена сметката, как се образува тази цена?

Като юрист с име и бивш шеф на ВАС обяснете ми, моля, какъв е начинът да се откажа от „Топлофикация"? Невъзможността да го сторя не е ли нарушение на конституционните ми права?

Това наистина е абсурд. Аз знам какво отговарят учените глави от „Топлофикация": вие не разбирате законите на физиката, вие може и да сте си махнали радиаторите, но въпреки това се губи топлоенергия от сградата. Затова и който си е спрял радиаторите, а в 90% от случаите това се прави от бедност, продължава да плаща тлъсти сметки от по стотина лева, защото има такса сградна инсталация. Тази фикция обаче я има в закона. Понеже попитахте за конституционните си права, уви, не са ви нарушени, защото Конституционният съд се произнесе - сградната инсталация и невъзможността да се откажете от „Топлофикация" не нарушават върховния закон. Това обаче не пречи на законодателя да намери едно по-справедливо и рационално решение, променяйки закона. Какво пречи да махнем тази сградна инсталация? В някои топлофикации например все още използват стария метод за отчитане на кубатура.

Трябва да намерим начин всеки да се отоплява, както иска. Ако аз примерно се топля на ток или на дърва, отоплявам и сградата. Но на мен никой не ми плаща. По тази причина няма как със законите на физиката да ми обяснят проблема. Плюс това по света са открити много по-добри технически решения на казуса. Това, че „Топлофикация" не иска да направи инвестиции, е друга тема. Трябва да се изградят хоризонтални инсталации, да се направят съвременни абонатни станции. Сега и най-новите ни станции нямат необходимите два топломера, нямат задължителните датчици за външната температура. Идеята за топломерите, които са абсолютно измислени уреди, е, когато аз намаля отоплението в хола с едно деление, това веднага да се отрази на общия топломер, да влиза по-малко енергия и съответно всички във входа да спестяваме. Ако аз обаче врътна с едно-две деления, а долу не се отрази нищо, то се губи смисълът на топломерите. Така ще отпадне необходимостта и от посредниците - топлинните счетоводители.

Какви трябва да са тези промени в закона, за да има някаква справедливост?

На първо място да се премахне таксата за сградна инсталация, защото тя поражда невъзможността човек да се откаже от „Топлофикация" и води до несправедливост - спрял съм си радиаторите от бедност, но сметките продължават. Това ще премахне и топлинните счетоводители, защото няма да има дялово разпределение.

Какво ще посъветвате нашите читатели, които имат бомбастични сметки за топло и светло?

Те могат да се оплачат в ДКЕВР, могат да подадат жалба и до мен. Аз веднага ще се обърна към съответното ЕРП. Но при положение, че техният отговор е, че грешка при тях няма, последната възможност е съдът. Знам, че да пратиш бедния българин в съда, е малко или повече подигравка, защото трябва да плати такса, да наеме адвокат. Но моят опит сочи, че специално делата срещу ЕРП-тата поначало се печелят от гражданите, защото има куп нарушения в общите условия на енергопреносните дружества.

През януари излезе тълкувателно решение, задължително за всички съдилища, на Върховния касационен съд. То казва, че когато вие докажете неизправност при ЕРП-тата, например спира ви токът, но причината не е, че не сте си платили сметката, вече имате право не само на имуществени щети - изгорял телевизор или развалено месо в повредения от токовия удар хладилник, но и на морални щети. Обезщетение за нервите, които сте изхабили да изхвърлите вмирисаното месо или да си купите нов телевизор. Мисля, че хората трябва да си търсят правата в съда безкомпромисно. Колкото повече ги съдят, толкова по-добре. Ако на ЕРП-тата не им харесва в България, могат да си отидат.

Вие като застъпник за правата на хората какви мерки предлагате, за да се осветли дейността на монополистите и държавните институции?

В ДКЕВР да има един, двама или трима членове от потребителските организации. Не само да ни викат в „Шератон" на обществено обсъждане с кафе или коктейл, а да има пряко наблюдение на дейността на комисията. Трябва също така гражданите да имат право да искат изменение и коригиране на общите условия на тези монополи. Защото сега нямате право да кажете, че не приемате тези общи условия. Ако не ги искате, няма да имате ток. Като ще сме равнопоставени доставчици на услуги и потребители, трябва да имаме и равни права при изготвянето на договора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!