Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

Известни личности, родени в Годината на Змията

Честита Нова Година! Честита Година на Змията!
Честита Нова Година! Честита Година на Змията! Снимка: Jade Xiao / Epoch Times
Император Кангши
Император Кангши (1654-1722), Китай. Снимка: en.minghui.org
Йохан Волфганг фон Гьоте
Йохан Волфганг фон Гьоте (1749-1832), Германия. Снимка: capl.washjeff.edu
Франц Петер Шуберт
Франц Петер Шуберт (1797-1828), Австрия. Снимка: answers.com
Алфред Бернхард Нобел
Алфред Бернхард Нобел (1833-1896), Швеция. Снимка: AFP / Getty Images

Змията е шеста поред от 12-те животни в китайския зодиак. Хората, родени в Годината на Змията, притежават отлична интуиция, интелигентност и привлекателост. Те често стават велики мислители.


Император Кангши (1654-1722), Китай

Кангши е роден на 4 май 1654 г. в семейството на император Шунджи в династия Чинг. Коронясан на седемгодишна възраст, той е четвъртият император на тази династия. С помощта на своята баба той се учи как да управлява империята.

По време на своето царуване той се справя с три предизвикателства: наводненията на Жълтата река, възстановяването на Великия канал и размириците в южната част на Китай. През 1716 г. той разпорежда да се състави речник на Кангши от 47 035 китайски йероглифа, който все още е авторитетен източник.

В китайската история той е известен като Великият Кангши.


Гьоте (1749-1832), Германия

Гьоте е бил известен немски поет, писател, художник и политик. Пълното му име е Йохан Волфганг фон Гьоте. Неговите творби включват епични и лирически стихотворения, написани в различни стилове, както и проза и пиеси, автобиография, монографии и четири новели. Освен това, той е автор на множество литературни и научни статии, над 10 000 писма и близо 3000 картини.

През 19-ти век стиховете на Гьоте са били използвани за музика от много композитори, включително Бетовен, Шуберт и Брамс.



Шуберт (1797-1828), Австрия

Шуберт е един от световноизвестните композитори. Неговото пълно име е Франц Петер Шуберт. Той е автор на около 600 песни, девет симфонии, литургична музика, опери и голям брой камерна музика, както и музика за соло пиано. Почива на 32-годишна възраст.

Интересът към музиката на Шуберт се засилва след смъртта му. Лист, Шуман, Брамс и Менделсон са сред композиторите, които са го подкрепяли през 19-ти век. Днес Шуберт се счита за един от основателите на епохата на романтизма в музиката и остава един от най-често изпълняваните композитори.



Нобел (1833-1896), Швеция

Алфред Бернхард Нобел е роден на 21 октомври1833 г. Той е изобретател, филантроп, химик, инженер, новатор и оръжейник. Той е притежавал металургичния концерн “Bofors”, който е най-големият производител на противотанкови оръдия, самолети и други видове оръжия. Той патентова 350 различни изобретения, включително динамита, който става най-известното от тях.

Алфред Бернхард Нобел (1833-1896), Швеция. Снимка: AFP / Getty Images

Нобеловата награда е учредена през 1895 година. Тя се смята за най-престижната награда в литературата, медицината, физиката, химията, икономиката и др.

Какво казват китайците за родените в Годината на Змията

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!