КРОСС

Свидетели потвърждават участието на Борисов във Възродителния процес

Бойко Борисов
Снимка: Бойко Борисов

Янев: Всичко около "Буда" е компромат

София /КРОСС/ За пръв път чух за „Буда” през 2006 година в кабинета на Румен Петков. Това каза пред bTV лидерът на РЗС Яне Янев. Той разказа как е отишъл при Петков заради инцидент, станал в Благоевград. Тогава вътрешният министър /Румен Петков/  му е споделил за "Буда" и му е казал, че има папка "Буда", която е проскубана, но от която стават ясни доста неща за Бойко Борисов. Янев бе категоричен, че е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да защити думите си.

В разговора се включи и депутатът от БСП Румен Петков. Той отново опроверга твърдението, че е коментирал с Яне Янев или с някой друг папката "Буда", защото никога не е знаел за нейното съществуване.

Според лидера на РЗС всичко около скандала "Буда" е компромат.

Това е една ченгесарска схема на старите кадри на бившата Държавна сигурност, която е подучила стратезите на БСП тогава, когато нямат аргументи в навечерието на парламентарните избори, да започнат с компромати. А тези компромати този път са гарнирани с някаква допълнителна информация, така че да бъдат по-интересни. Те се появяват, за да може да се отклони вниманието на обществото в тази посока, коментира Янев. 

Бойко за "Буда": Последни издихания на мафията

/StandartNews/ Брюксел. Премиерът Бойко Борисов нарече оповестяването на новите документи по делото "Буда" "целенасочена кампания" и "последни издихания на мафията, организираната престъпност и техните политически покровители".

В Брюксел пред кореспондента на БНР той заяви: „Сега сме 2013 година, говорят за 1996 година. БСП и ДПС са били толкова пъти на власт, ако те са имали и са знаели, и тези хора са били живи, защо не са го казали?... ...Просто чакаха Спасов да умре, за да може да няма виновен, на практика. А той допреди един месец човека, Бог да го прости, е бил жив. Какви ги е забъркал или как, ще си ги отнесе тайните в гроба...

---

/StandartNews/ МВР ще провери дали папките "Буда" са истински, или някой ги фабрикува. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов след поредния залп от балканската секция на Wikileaks - Balkanleaks, в нощта срещу четвъртък.

/КРОСС/ Лидерът на "Справедливост-България" Сезгин Мюмюн обвини министър-председателят Бойко Борисов, че е участвал в т. нар. Възродителен процес. В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров Мюмюн заявява, че разполага със свидетели, които могат да подкрепят твърдението му. По думите му не само премиерът е участвал във Възродителния процес.

"Мога да ви предоставя и други висши държавни служители, които са убивали, малтретирали и изнасилвали мирното турско и мюсюлманско население", пише още той.

Ето и пълният текст на писмото:

„Уважаеми г-н Главен прокурор, при многобройните ми обиколки и срещи с изселници в Република Турция се срещнах с хора, които са готови да дадат свидетелски показания за пряко участието на г-н Бойко Борисов премиер на Република България във Възродителния процес.

Моля да бъде разпитан г-н Борисов и свидетелите, чиито имена съм готов да предоставя и да бъде изяснено участието на Премиера в тези позорни събития.

Мога да Ви предоставя и имена на други Висши държавни служители, които са убивали, малтретирали и изнасилвали мирното турско и мюсюлманско население по време на така наречения „Възродителен процес".

В писмото си до Обвинител №1 Сезгин Мюмюн настоява да се възобнови делото срещу виновниците за т. нар. Възродителен процес. Той сочи,че неговата организация е издирила в Република Турция над 100 потърпевши, които са готови да дадат показания. Нежеланието да се възобнови делото във федерацията приемат като отказ за правосъдие.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!