Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Тровим се и с билков чай

билки
Снимка: Vsekiden.com

Холандия писна, че билков чай, внесен от България, съдържа отровното растение беладона. Холандците не съобщават кой е производителят, а само тяхната фирма вносител "Якоб Хоой", както и че нашият чай е пристигнал при лалетата чрез германска фирма доставчик.

Беладоната - лудото биле, храст от семейство картофови, наистина е силно токсично растение, но пък в малки дози влиза в състава на не едно лекарство от векове. Колко от това биле има в чая, не е ясно, но е иззет от магазините в Холандия. Дали го има на нашия пазар, засега няма информация. По-лошото обаче е, че българинът успява да се трови дори и с билков чай без беладона, коментираха за "Всеки ден" токсиколози.

350 хил. домакинства в страната се препитават от отглеждането на билки. Там нещата са под контрол поне според инспектиращите органи. Билки у нас обаче се берат и по гори и ливади и се предават в пунктовете за изкупуване. Какво точно има в "букетите" и дали не е попаднало и вредно и даже смъртоносно растение, едва ли може да се каже със сигурност.

Другият проблем е, че диворастящите билки се берат под път и над път. "На никого от тумбите, предимно мургави "билкари", не му пука откъде точно ще откъсне лековито растение, колко е замърсено самото място, почвата, водата в района. После билките се тъпчат в мръсни чували и се влачат към пунктовете", загрижено разкриват процедурата по събиране на билки истински билкари.

Тровенето на организма обаче може да се получи и от напълно екологични и чисти билки. Защото дори и уж безобидните и най-популярни у нас лековити треви имат странични ефекти, особено при неправилна употреба и предозиране. Ако се пие всеки ден маточина, за 2-3 седмици може да се появи главоболие, виене на свят, запушване на носа.

Лайката предизвиква при жените отпускане на гладката мускулатура на матката. Ментата намалява кръвното налягане и хипотониците трябва да внимават. Ментолът забавя и сърдечната дейност, а може и да усложни дишането на астматиците. Само 3 чаши ментов чай дневно са способни да предизвикат дори у здравите мъже намаляване на ерекцията. Пелинът пък предизвиква халюцинации и даже епилепсия. Копривата още от древността е използвана от знахарки за предизвикване на аборт. Противопоказна е и при тумори.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!