Следвайте "Буднаера" в Телеграм

VsekiDen

И Васил Илиев убит от "блока на смъртта"

Васил Илиев
Васил Илиев. Снимка: VsekiDen

Кървавата касапница с петте трупа на семейство Савови в столичния квартал "Гоце Делчев" не е първата брутална екзекуция, състояла се в прокълнатия блок №254.Ужасените обитатели на злокобната жилищна кооперация на софийската улица "Луи Айер" безусловно вярват, че прокобата над сградата тегне много преди трите панелни входа на блок №254 да бъдат построени в началото на 80-те години на миналия век.

"Комунистите започнаха активно да строят панелни сгради в този район в София в средата на 70-те. За няколко години събориха къщите на стотици софиянци, като ги обезщетиха след време с панелни апартаменти. На мястото, където сега е блок №254, преди е имало двуетажна къща, в която живеели две семейства. Единият от собствениците не могъл да понесе, че комунистите му събарят къщата и се самоубил още преди да започне строежът на панелната кооперация...", разплитат черната хронология на 35-годишната трагедия паметливи софиянци от някогашния квартал "Емил Марков".

Старите хора в квартала си спомнят и за друга кървава трагедия в този район - когато основите на панелните блокове били налети и строителите изчаквали 6-месечния период за наместване и слягане на кофража и арматурата, малко момче паднало в изкопа на строежа и намерило смъртта си, набучено на арматурно желязо.

"Тогава не се даваше гласност на такива трагедии, а и те се случваха почти на всеки строеж - колко трудоваци от Строителни войски погинаха само в нашия квартал...", мрачно отбелязва софиянец на преклонна възраст, комшия на екзекутираната 5-членна фамилия Савови.

Обитателите на адския блок №254 са на мнение, че именно от покрива на пъклената сграда е екзекутиран босът на ВИС Васил Илиев. Легендарният предводител на мутрите бе разстрелян през нощта на 25 април 1995 г. на улица "Луи Айер", докато отиваше към ресторанта си "Мираж" за среща със Слави Трифонов.

"След убийството полицията няколко дни оглеждаше покрива, ченгетата влизаха даже в апартаментите с изглед към улицата. Тогава казаха, че Васил Илиев бил подложен на кръстосан огън. Единият килър стрелял от нашия вход, а другият - от другата страна на улицата, където по това време се строеше", разказват съседи на избитото семейство Савови.

Някои от живеещите в "блока на смъртта" вече съвсем сериозно обмислят да напуснат злокобната панелка. Опасяват се единствено, че цените на жилищата в блок №254 са паднали неимоверно - та кой ли ще иска да се настани в дяволската панелна сграда?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!