Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Китай осъдиха на лишаване от свобода шест практикуващи Фалун Гонг

Групови упражнения на Фалун Гонг
Групови упражнения на Фалун Гонг преди началото на преследването, започнало през месец юли 1999г. Китай.

Шест последователи на преследваната от комунистическия режим медитативна практика Фалун Гонг са били тайно осъдени на затвор от 3 до 9 години...

Съдът се e провел на 22 ноември, но това става известно едва сега. Заседанието на съда се е провело тайно и при затворени врати, като датата му не е била известна дори на близките на обвиняемите.

По време на съдебния процес, практикуващите Фалун Гонг от окръг Джяншуй, провинция Юнан, не само са били лишени от правото да наемат адвокат, но и не им е било позволено да се защитават сами.

В резултат на това, Ма Шю-юн е осъден на девет години затвор, Уанг Хуей - на четири, а Ян Лиуен, Джан Янюн, Джан Лиюн и Уанг Гуйфен - на по три години затвор. Всички вече са подали жалби за оспорване на присъдите.  

Ма Шю-юн, Уанг Хуей и Ян Лиуен са работили в местния клон на Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC). След арестуването им те са не само уволнени, но са и лишени от пенсионно осигуряване.

Подобни съдопроизводства над Фалун Гонг последователи са често срещани в Китай. Тъй като официално тази практика не може да бъде забранена в страната и преследването на десетките милиони нейни привърженици е лишено от всякакво законно основание, подчинените на режима съдии предпочитат да провеждат процесите при закрити врати, където не се допускат адвокати.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години и е носител на почетни награди. Скоро след това управляващият в страната режим, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е достигнал 70-100 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявена за незаконна от ККП. Репресиите и преследването на практиката в КНР все още продължават и са придружени от арести, затвори и мъчения, които в редица случаи са с летален край. Тази политика обаче не се прилага по отношение на специалните райони на Китай, като Хонг Конг и Макао, както и в независим Тайван, където стотици хиляди хора свободно практикуват Фалун Гонг.

Иля Иванов, Великая Эпоха

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!