Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов ремонт на комунистическата партия: изкореняват корупцията... отново!

Как завърши изкореняването на корупцията в СССР.
Как завърши изкореняването на корупцията в СССР. Как ли ще завърши в Китай?
俄罗斯圣彼得堡列宁铜像被炸出大洞,一名警察正在附近巡视。
(网路图片)
Уанг Чишан.
Уанг Чишан. (Guang Niu / Getty Images)

Ши Джинпинг, новият партиен лидер на Китай, ще стартира масивна кампания за "ремонт" през пролетта, с цел да изкорени корупцията. Непосилната задача е поверена на вицепремиера и нов шеф на Централната комисия за инспекция на дисциплината (CCDI) Уанг Чишан.
 
В своята реч пред Политбюро на Китайската комунистическа партията (ККП) от 17 ноември Ши каза, че подкупите сред висшите кадри са като "червеи, развъждащи се в разлагаща се материя", като под "разлагаща се материя" Ши изглежда има предвид именно партията. Той също предупреди: "Много факти говорят за това, че единственият резултат от засилването на корупцията ще е свършекът на партията...!" Ши допълни,"и край на държавата!", но тази част не може да се взима на сериозно, тъй като едва ли има много хора с достъп до интернет, които да не знаят, че държавите са съществували преди партиите и не са свършвали с тях. Така, това е просто пример за партийно творчество с цел драматизиране финалето на представлението.
 
Според хонконгския Economic Times планираната от Ши кампания за основен ремонт на партията е най-голямото партийно движение от така наречения Янан'ан ремонт  от началото на 1940 г., преди режимът да дойде на власт.Това движение е причинило над 10 000 смъртни случая и разчиства пътя за диктатурата на Мао Дзедун, се казва в публикацията на Economic Times.
 
Хонгските ежедневници Ming Pao Daily News и Apple Daily твърдят, че причината Ши да избере Уанг да бъде новия антикорупционен пъдар е защита на интересите на партийните принцове.Тъй като Уанг има дълбоки връзки с партийните принцове, богатите червени семейства ще се чувстват в безопасност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!