Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нивото на социално разслоение в Китай със застрашителни размери

Нивото на социално разслоение в Китай със застрашителни размери
Снимка: civilserviceindia.blogspot.com.au

Разликата в стандарта на живот в Китай удари нов рекорд. Показателят за разслоение на обществото - коефициентът Джини - за Китай през 2010 г. е достигнал 0,61 при среден за света 0,44. Разликата в доходите на китайските домакинства е "огромна", което е "много рядко в света", посочва доклад... 



Това бе обявено на 9-ти декември от Югозападния университет на финансите и икономиката в доклад, изготвен съвместно с Народната банка на Китай.

Коефициентът Джини се изчислява по скалата от 0 до 1. Смята се, че ако коефициентът надхвърли 0,4, в страната се увеличава риска от социално недоволство и дори има опасност от революция.

Коефициентът Джини не се публикува от 10 години в Китай, след като през 2000 г. той надхвърли "червената линия" от 0,4.

През 90-те години на миналия век, когато китайските власти все още публикуваха данни за коефициента, той постоянно растеше: 1996 г. - 0,375, 1997 г. - 0,379, 1998 г. - 0,386, 1999 г. - 0,397.

По повод на социалното разслоение на обществото в Китай още през 2009 г. Цай Цимин, член на Националния комитет на Народния политически консултативен съвет на Китай и директор на Центъра за политически и икономични проучвания към Университета Цингуа каза, че според авторитетен отдел в Китай 0,4% от населението контролира 70% от националните богатства.

За сравнение в САЩ, според Световната банка, за 2010 година 5% от населението е контролирало 60% от националното богатство.

Авторите на доклада също така съобщават, че през юли 2011 г. равнището на безработица в китайските градове е било 8%, като за работниците-мигранти от селските райони е 3,4%, докато за работниците от градски произход е 11,2%. Безработицата сред хората във възрастовите групи 51-55 години и 21-25 години е 16,4%.

На 14-ти септември Пекин публикува доклад, озаглавен, "Синята книга на социалното управление", в който съобщи, че разликата между богати и бедни в страната се доближава до "предела на търпение на обществото".

Докладът показва също, че инфлацията, неравномерното разпределение на доходите, както и редица други фактори, изострят социалното напрежение с всеки изминат ден и атмосферата в обществото е много напрегната.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!