Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Козметична борба с корупцията по китайски

Сън Дженгкай. (Feng Li/Getty Images)

Чистка в бившия червен бастион на изпадналия в немилост член на Политбюро Бо Шилай.



Всички очи в Китай са вперени в новия партиен секретар на Чонгчинг Сън Дженгкай, който осъществява козметична операция по замазване на бъркотията, оставена от предшественика му нео-маоист Бо Шилай, известен с големите лозунги, червените песни и "безмилостното" наказване на "мафията", докато източвал активите й.

Китайските медии също съобщиха, че Банковият регулатор в Чонгчинг ще започне проверка по огромните дългове на града, наследени от бившия партиен секретар Бо.

Кметът на Чонгчинг Хуанг Чифан каза за китайското национално радио през март, че всички нива на управление в Чонгчинг са натрупали за 2011г. дълг от 180 милиарда юана (43 милиарда лева).

В допълнение, нов шеф на полицията е пристигнал в Чонгчинг и е започнал тихи реабилитационни действия срещу неправомерни полицейски действия. Близо 900 такива случаи са били коригирани, съобщава китайския Southern Weekend.

"Корупцията е лепилото, което обединява членовете на партията", пише политическият  коментатор Чен Поконг в своя скорошна статия."Повечето служители са корумпирани и затова се намират в едно и също положение. Наказването на няколко корумпирани служители строго и бързо е просто начин новото ръководство да демонстрира своята власт", каза Чен.

Според политическия коментатор на радио Sound of Hope Лин Зиши каквото и да е новото ръководство на партията, съдебната система на Китай няма да се промени, тъй като самата комунистическа партия е в основата на съдебната несправедливост.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!