Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За възхищение: Студент върна 5000 лева

Мирослав
Снимка: БНТ

Високо нравственото и будещото уважение действие е на Мирослав, студент по медицина в София, съобщава БНТ, цитирана от 24 Часа. Той връща 5000 лева, които погрешно са били преведени на банковата му сметка.

Преди дни той решава да погаси частично заем по кредитната си карта. Месечната вноска била 50 лева. Той прави транзакцията през ПОС-терминал в близката до дома му бензиностанция.

"След като бях направил транзакцията, установих, че вместо вноската от 50 лв. и 50 ст. имам хиляда пъти повече - т.е. 5050 лв. Аз давам 50 лв. и 50 ст., а тя ми въвежда 5050 лв. и 0 ст.", разказва Мирослав.

Мирослав не разбрал веднага за грешката. Той и служителката вече били подписали касови бонове, както изисква процедурата, и си ги разменили, без да забележат, че сумата е завишена. От този момент Мирослав получава документ, който удостоверява, че е внесъл 5000 лева и парите на практика стават законово негови.

"Часове по-късно ми се обадиха от картовата организация и ми казаха, че по моята сметка е постъпила главоломна сума. Да, можех да кажа, че съм внесъл парите, но не това беше идеята. Никой не би ги отказал, но в крайна сметка реших, че трябва да постъпя хуманно и да се върнат, защото това може би щеше да коства годишната заплата на служителката", обяснява Мирослав.

Макар и след случая Мирослав да установява поредния банков феномен "работа по български". "Аз съм върнал парите, но те са ми удържали 50 ст. за грешката. Така всъщност аз си платих за грешката. Въпросът е принципен, не е за 50-те стотинки", обяснява Мирослав, но добавя, че това няма да го спре да постъпва принципно и занапред, защото просто е възпитан с добро.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!