Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиляди тибетци протестират срещу китайската любов

Тибетские студенти протестират срещу властта на комунистическата партия.
Тибетские студенти протестират срещу властта на комунистическата партия. Провинция Чингхай. Ноември 2012 г. Снимка epochtimes.com

Около 10 хиляди етнически тибетци от Тонгджен, провинция Чингхай, организираха протести неотдавна срещу "грижите" на комунистическата партия с настояване властите да престанат да ги обгрижват, тъй като това унищожава народа им...

Протестиращите облекчиха сградата на администрацията от червеното байряче на комунистическата партия и скандираха силно лозунги, настояващи за връщане на духовния лидер на тибетците Далай Лама в Тибет, за свободен Тибет, за равенство на нациите и за развиване на тибетската култура - все неща, които партийната идеология намира за неуместни.

В навечерието на XVIII конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), приключил неотдавна в Пекин, и на който протече формалното прехвърляне на властта "от трън на глог" към децата на предишните народни "любимци", се наблюдава рязко увеличаване на броя на самозапалилите се в знак на протест тибетци срещу непрестанното "обгрижване" на техния народ от страна на ККП.

За два дни в тибетските райони станаха най-малко шест акта на самозапалване на тибетци.

В периода от 27 февруари 2009 г. до 7 ноември, 2012 г. в тибетските райони протестно самозапалване са извършили 69 души.

"С живота си нашите сънародници, братя и сестри, изразяват протест срещу управлението на комунистическото правителство в Тибет. Много ни натъжава да гледаме всичко това. Ние тибетците, живеещи в изгнание в чужбина, искаме тази трагедия да спре. Има само един начин да се спрат тези протести, комунистическата партия трябва да промени политиката си спрямо Тибет, да се вслуша в гласа на тибетците, техните стремежи и техните текущи проблеми", - каза за Epoch Times Сан Джейкъп, главен редактор на списанието на тибетското правителство в изгнание "Тибетски новини".

Неотдавна ръководителят на Постоянния комитет на Националния народен конгрес на Тибетската автономна област Шянби Пинзи заяви пред репортери в Пекин, че "континентален Китай не позволява на чуждестранни наблюдатели да дойдат в Тибет на проверка за това, което в чужбина наричат, нарушения на човешките права". Той каза, че в Тибет могат да идват чуждестранни туристи, но хора изващи "с други цели", "не са добре дошли."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!