Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ядлив дезодорант?

 
Ядлив дезодорант
Снимка: ebay.com

Наистина, вече има дезодорант, който може да се яде - Deo Perfume Candy. Според компанията яденето на тези бонбони от розово масло и антиоксидант гарантира свеж мирис в продължение на шест часа. Гениално? Разбира се. Здравословно? Разбира се, не...



Което Refinery29 не изглежда да забелязва или не я е грижа, е че подслажда бонбонките си не със захар, а с ацесулфам калий, изкуствен подсладител, заподозрян в повишаване риска от рак на пикочните пътища. Други изкуствени подсладители като аспартам (от генетично модифицирани бактерии) и Splenda е доказано да водят до метаболитни дисбаланси, причиняващи диабет и възпаления. Така те проправят пътя  към диабет, затлъстяване, увреждане на зъбите и дори рак.

Затова нека не забравяме, че вместо да пъглъщаме синтетични бонбони на всеки шест часа, има и здравословни начини да ухаем хубаво и да се чувстваме добре. Ето един от тях - скромен, но ефективен дезодорант, който можем да си направим в къщи.

Съставки:

½ чаша кокосово масло
4 супени лъжици пчелен восък
½ чаша сода за хляб
½ чаша арарут прах (или не-ГМО царевично нишесте)
Опция: 5 капки етерично масло по избор

Приготвяне:

През зимата за тази рецепта ще трябва да стопим кокосовото масло в съд, за да се смеси добре с останалите съставки. Това се отнася и за пчелния восък, независимо от сезона. Тъй като кокосовото масло има ниска точка на топене, пчелният восък ще придаде известна твърдост на сместа. Също така, преди ползване трябва да направим тест с избраното етерично масло, особено ако имаме чувствителна кожа.

В чиста купа разбъркваме всички съставки. След което прехвърляме сместа в празни опаковки от стик дезодоранти и ги съхраняваме на хладно място. Да не забравяме, че това не е дезодорант, който бихме оставили в колата си в средата на лятото, защото ще се разтопи. Но независимо от всичко той ще ни предпазва от неприятната миризма, благодарение на поемащия влагата арарут, “разбиващата” миризмата сода и анти-бактериалното кокосово масло.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!