Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съкровището от Свещари взриви Би Би Си и отнесе Обама

Съкровището от Свещари
Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв. Снимка: БГНЕС

Репортажът "Откриха златно съкровище в България" взриви сайта на Би Би Си, като се оказа сред най-гледаните им видеа и попадна в топ 3 на секцията "Най-гледани и споделяни" видеоматериали, а ковчежето със златните накити, за известно време, дори оглави класацията на сайта за най-гледано видео...

Видеото отнесе по популярност новините около Обама, президентските избори в САЩ, урагана Санди, компютърната игра Halo 4 и дори оставката на директора на Би Би Си.

Съкровището от епохата на тракийското племе гети беше открито в дървено сандъче, заедно с обгорели кости, в късния следобед миналата сряда. Сред предметите са диадема, 4-5 златни гривни, множество апликации с женска глава на богиня, апликации към конска сбруя и мъниста, като особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв.

Сандъчето с уникални накити бе открито под Омуртаговата могила в резервата Сборяново от екипа на археоложката проф. Диана Гергова. Находката датира от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр.

Проф. Гергова обясни: „Находката ни е уникална и заслужена за този невероятен център на гетите, известни с това, че именно те са племето, което със своите идеи и вяра в обезсмъртяването на душата са повлияли много на западноевропейските племена като келти, германи.

Очаква се в могилата да има и голямо гробно съоръжение, до което ние още не сме стигнали. Предполага се, че това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря.

Гетите са насипвали могилите си на три етапа, като на всеки етап са извършвали определени обреди и са поставяли някакви дарове. Досега обаче не сме имали доказателство и тук за пръв път имаме такъв пример, в който в един от етапите от насипването на могилите е било положено това ковчеже като дар, вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан. Надявам се, че следващата година ще можем да открием и неговото погребение".

В заключение проф. Гергова отбеляза, че подобна находка не е откривана досега на територията на България.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!