Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политически реформи по комунистически

Ху Джинтао предава властта на Ши Джинпинг
Ху Джинтао предава властта на Ши Джинпинг. (Daxiong/Epoch Times)

В своя доклад пред 18-я конгрес на ККП Ху Джинтао обори спекулациите, ширещи се в световните медии относно “някакви реформи”, като успокои партията и “израдва” народа, че мърдане няма. В момент на мъртво вълнение той сподели, че сега партията е на ръба... на криза, но бързо се съвзе и твърдо си пожела властта да бъде опазена на всяка цена...



Ху докосна и един лепкав въпрос - необходимостта да се засилят прозрачността и демокрацията, но подчерта, че ръководната роля на партията (в решаването на това кое е прозрачно и демократично) трябва да се съхрани.

Фактически това бе направено болезнено известно още по време на Културната революция, но по традиция бе отново напомнено ден преди началото на конгреса от разбира се министъра на пропагандата Цай Минджао. Той сърдечно предупреди, че “Ръководната роля на комунистическата партия е избор на историята и народа”.

Ху Джинтао от своя страна сподели, че народа го “безпокои” корупцията, политическата “честност”, както и влошаването на екологията, докато партията се безпокои за действително важните неща, като това да не загуби властта, и дори по-лошо, да не се стигне до гибелта на партията, и то заради такива (дребни) проблеми. Ху се закани да удари правещата се на ударена корупция, но и успокои, като се обоснова, че за опазване властта на партията е необходимо потискането на растящото народно недоволство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!