Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Факт или измислица: Може ли измиването на увехнали плодове и зеленчуци в гореща вода да ги върне към живота?

Може ли измиването на увехнали плодове и зеленчуци в гореща вода да ги върне към живота?
Снимка: rocketnews24.com

Г-н Kaзумаса Хираяма, представител на Института за готварски изследвания, твърди, че измиването на  увехнали плодове и зеленчуци в 50° C вода (122 ° F) ще възстанови тяхната свежест. Възможно ли е това да е истина?

Този магически метод вече е на мода в ресторантьорскте кръгове . Техниката е измислена от г-н Хираяма, който започна разпространението му и това стана последната гореща тема сред ресторантьорите. Според г-н Хираяма, неговото използване не се ограничава само до плодове и зеленчуци, но също така работи с редица други хранителни продукти и дори може да направи храната с по-добър вкус.

Звучи твърде хубаво, за да е истина? Yahoo Япония поиска мнението на Cafe Restaurant Dellis, където този метод се прилага на практика, за да разбере неговия ефект.

Говорител твърди, че измиване на храните в 50° C вода прави нещата различни. "Зеленчуците придобиват жизненост и губят част от тяхната горчивина. С високо протеинови храни като месо и риба, окислените масла се отмиват което им дава по-високо качество. "

50° C е таванът на температурата преди клетъчните мембрани на продукцията да започне  да се къса. За зелени листни зеленчуци, тази температура е идеална за предизвикване на това, което се нарича топлинен шок, когато порите на клетъчната мембрана се отварят, позволявайки на водата, отново да хидратира листата, с което ги прави свежи отново. Плодове  измити в 50° C вода ще узреят и  ще станат по-сладки в рамките на 2 или 3 дни в хладилника

Зеленчуците измити в 50° C вода не само ще имат по-добър вкус, но също така това ще доведе до подмладяване на клетките, което позволява да издържат по-дълго. Това също е ефективен метод за почистване на всякакви замърсявания или насекоми.

Всичко което се иска е купа с вода, загрята до 48-50° C. Просто поставете храната в купа и я измийте. Времето за измиване варира за различните храни. Хубаво е да се мият листни зеленчуци като маруля и спанак отделно, лист по лист. Кореноплодни зеленчуци трябва да се измиват  като ги  триете нежно с ръцете си във водата за около 3 до 5 минути. Месо, риба и морски дарове могат да се измиват, като ги оставите  да преседят във водата за 2 до 3 минути и отмиете  излишната мръсотия с ръце.

Добре е да се има предвид, че ако температурата на водата  падне под 43° C, тя се превръща в основната почва за развитие на бактерии. Поради това се препоръчва да се сменя водата редовно или поддържа добавянето на 50° C, за да я държи при постоянна температура.

50° C е идеална температура за размразяване на замразени храни. Има малко намаляване на хранителни вещества но храната остава вкусна .

Резултатите от този метод за измиване на храните  са доста добри, дори невероятни, ако се замислите . Защо не намерите храна  в хладилника, която се нуждае от освежаване и да  пробвате?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!