Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чудати сватбени обичаи по света

сватбени обичаи
Снимка: questions.thoughts.com

Ако сте от хората, у които традиционните сватбени обичаи по нашите географски ширини предизвикват само досада и недоумение, хвърлете поглед как го правят по различните краища на света. И помислете пак.

Шотландия:  „почерняне на булката“ и кошница с камъни

В тази страна според обичая бъдещата булка е заливана с воняща смес от яйца, сосове, брашно, риба, сирене, домати, кал, пера и какво ли още не, след което е развеждана из целия град, за да я видят всички. Бракът е труден път, гласи посланието зад тази „почерняща“ традиция.
Друг обичай пък повелява младоженецът да носи кошница с камъни на гърба си, докато невестата му не дойде при него и не го целуне.

Остров Ява: 25 опашки от плъхове

Това е таксата за встъпване в брак, която двойката трябва да заплати в местната администрация. Ни повече, ни по-малко.

Кения: гологлава и заплюта

За разлика от по-голямата част от света, където косата и прическата на младоженката се радват на изключително внимание и грижи, масаите обръсват главите на бъдещите булки и ги мажат с овча мас. И като че ли това не стига, невестата е заплювана от баща си по голата глава и гърдите за щастие и сполука.

Отново Кения: в женски дрехи за един месец

Младоженецът ходи в женски дрехи през първия месец след сватбата, за да разбере колко тежко е да си жена. Предвид горния кенийски обичай, не би трябвало да му е много трудно.

Япония: скрий егото си

Тамошните булки носят на главата си голяма шапка. С нея те трябва да скрият егото си, егоизма и рогата на ревността към свекърва им, която ще бъде глава на бъдещото семейство.
Също така сакето, което се пие по време на японската сватбена церемония, невинаги е добро на вкус – точно както и в живота.

Туджя, централен Китай: плач до скъсване

Според обичая бъдещата булка трябва да поплаче за около час месец преди сватбата. Десет дни по-късно към нея се присъединява майка й, а след още десет – нейните сестри и баби.
За тази китайска народност плачът е съществена част от сватбената церемония. И, колкото и странно да звучи, той се смята за отпразнуване на щастието, очакващо младоженците.

Монголия: убий пиле, обяви датата

Младоженците от общността Даур използват странен начин за обявяване датата на сватбата си, като убиват пиле. Кървавият обичай не спира дотук, защото те трябва да проверят дали черният дроб на пернатото е в добро състояние. Ако това не е така, под ножа заминават още пилета, докато резултатите не излязат задоволителни. След което датата на щастливото събитие е обявена.

Малайзия: забравете тоалетната

Може би един от най-трудноизпълнимите и мъчителни обичаи. За младоженците от общността Тидонг е забранено изхождането и къпането през първите три дни след сватбата. Поверието гласи, че в противен случай ги чакат нещастия, провален брак или смърт на бъдещите им деца.
За да е по-малко мъчителен този период, съпрузите приемат минимални количества храна и течности, така че да сведат физиологичните си нужди до минимум.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!