Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кошмарът на българското здравеопазване

В чужбина българските лекари намират това, което им липсва в родината - добро заплащане, добри условия на труд и добро отношение към труда им, се посочва в репортаж на Дойчландфунк, пише Vesti.bg.

В България те нямат бъдеще: заплатите им са мизерни, а условията в болниците са направо непоносими. Нищо чудно тогава, че все повече български лекари мечтаят да работят в Германия, се казва в репортаж на германското обществено радио Дойчландфунк.

По-нататък репортажът ни пренася на трудовата борса в хотел "Родина", където се представят редица работодатели от Германия, Австрия, Великобритания и други страни от ЕС. Веднъж в годината техни посредници си дават среща с български лекари, готови да напуснат страната.

Дали ще е Германия, Австрия, Великобритания или Франция - това всъщност е без значение. Статистиката сочи, че всеки ден по двама млади български лекари напускат страната. Те бягат, защото с парите, които получават в родината си, не могат да преживяват.

Боян Захариев, експерт по въпросите на миграцията във фондация "Отворено общество" споделя, че мизерните условия на труд, недостойното заплащане и корупцията в българските болници - това са причините, поради които все повече млади лекари бягат от България. Той уточнява, че България губи най-вече по-младите си лекари. Навън бягат предимно медици на възраст между 30 и 40 години.

"Имаме добри специалисти, които решават да останат въпреки всички несгоди, но скоро голяма част от по-старите лекари ще излязат в пенсия. Кой ще заеме техните места? От тази гледна точка просто не можем да си позволим да губим толкова много млади лекари", казва Захариев.

През 2011 г. 600 български лекари са напуснали страната. А през тази година за първи път дипломиращите се лекари са по-малко от тези, които бягат в чужбина.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!