Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Песента на дърветата

Където изкуство и технология се срещат

Джакарандови дървета. Австралия.
Джакарандови дървета. Австралия. (Stacey Turner)

Ако някога сте се чудили какъв би бил гласът на дърветата, сега вече можете да го чуете. Или поне една негова приятна интерпретация, резултат от новаторската идея на австриеца Бартоломеус Траубек, който създаде грамофон, превръщащ дървесните кръгове в музика.

26-годишният графичен дизайнер използва за плочи тънки отрязъци от дънери, а за игла – камера, заснемаща плетеницата от кръгове и трансформираща ги в музика по специално разработен алгоритъм.

В хода на проучването си, което авторът определя като „дендромузикология“, той установява, че всяко дърво си има собствена мелодия – песента на елата е „тъмна“, а на явора – по-оптимистична. Уникалният за всяко дърво глас според Траубек може да бъде открит в определена повтаряща се музикална структура.

Получените звукови композиции не са буквален пренос на кодираната в дървесните кръгове визуална информация, признава австриецът в интервю за datagarden.org. Но по думите му към проекта го е привлякло именно извличането на тази информация и трансформирането й в нещо качествено ново, следвайки предварително заложен комплекс от алгоритми. Така че, коментира той, структурата на мелодията не е случайна.

Музиката на отделните дървета, изразена чрез тонове на пиано, се определя и от скоростта на растежа на отделното дърво. Тази своеобразна компресия на времето дава и името на първия музикален запис с „дървесна“ музика – „Години“, завършен в края на 2011 г., който се радва на известна популярност в мрежата.

„При винила съществува това набраздяване, което представлява дължината на звукозаписа. Съществува физическо изображение на дължината на звукозаписа, отпечатано върху плочата. Годишните дървесни кръгове са много подобни, защото в действителност развитието на тази структура отнема много дълго време – зависи коя от моите плочи ще пуснете. Обикновено в това количество пространство са поместени от 30 до 60-70 години. За мен беше наистина интересно да получа този визуален израз на времето и после да го „преведа“ обратно в песен, каквато то не би било първоначално“, посочва Траубек в интервюто.

А песента на елата можете да чуете тук:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!