Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Създадоха гориво от вода и въздух

гориво
(Photos.com)

Британски учени са разработили уникална технология за производството на гориво от вода и въздух, съобщава „Independent“. За получаването му са използвани въглероден диоксид от въздуха и водород от водата.

Получената течност има вида и мириса на бензина, но е много по-чиста от него, посочва ръководителят на научния екип Питър Харисън, представил резултатите пред Института по механично инженерство в Лондон.

"Всичко това звучи твърде хубаво, за да е вярно, но то е вярно“, заявява Тим Фокс от института. По думите му забележителното в разработката е, че в нея са използвани добре известни компоненти, но екипът на изследването е успял да ги сглоби в един общ процес и да докаже, че той дава резултат.

Неголяма британска компания в Североизточна Англия вече е успяла да произведе пет литра гориво по новата технология, която би могла да разреши проблемите с енергийната криза  и да намали количеството въглероден диоксид в атмосферата. Плановете на компанията са за изграждането на завод до две години, който да произвежда по един тон от горивото дневно.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!