Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сима Петрова, Epoch Times

Призоваха австралийците да ловят отровни паяци

Самец и самка паяци Atrax robustus
Самец и самка паяци Atrax robustus (снимка: de.wikipedia.org)

Австралийците бяха призовани да ловят паяци от един от най-смъртоносните видове, нужни за изготвянето на противоотрова.

Лабораторията в парка с рептилиите в Самърсби отправи към австралийците призив да ловят паяци от един от най-смъртоносните видове. Експертите се нуждаят спешно от екземпляри от вида Atrax robustus за изготвянето на противоотрова. Този призив обаче предизвика нееднозначни реакции.

Ухапване от този паяк, който е с големина между 2 и 4 см, може да предизвика смъртта на дете в рамките на няколко минути, а възрастен може да умре за около час. Мускулите започват да се съкращават, кръвното налягане бързо се повишава и отровата попада в сърцето чрез кръвта.

Паякът е разпространен в Сидни и околностите му. Самците са агресивни в размножителния си период. Те търсят женски и в домовете – скрити в обувки, в кухни или под купчина пране.

„В резултат на тази акция вероятно още повече хора ще бъдат ухапани и ще се нуждаят от повече противоотрова“, гласи коментар на Facebook страницата на телевизионния канал ABC. Сътрудник на парка с рептилиите пък отбелязва, че паяците няма просто така да тръгнат да хапят хората, но че все пак призивът на лабораторията не е насочен към деца.

От началото на 80-те години, когато бе намерена противоотрова, не е имало смъртен случай вследствие на ухапване от паяк. Но за изготвянето на серума е необходимо да бъдат „издоени“ стотици паяци.  За залавянето им се препоръчва използването на чаша. Призивът на парка не успя да набере много доброволци за необичайния лов.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!