Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Видео: Разкрит е авторът на причудливи кръгове по океанското дъно

Разкрит е авторът на причудливи кръгове по океанското дъно
Скриншот

След откритието на интригуващи кръгове по тихоокеанското дъно по-рано тази година, мистерията около произхода им най-после бе разкрита. Последвалите наблюдения на необичайното явление показват, че за появата на подводните гравюри е виновен не извънземен разум, а малка рибка.

На геометричните пясъчни графики се натъква гмуркачът Йожи Ооката, който по време на гмуркане близо до японския остров Амами Ошима попада на причудливи кръгове, каквито не е виждал никога преди. Заинтригуван, той се връща на мястото заедно с колеги и телевизионен екип, за да ги документират.

Оказва се, че те са усърдно „гравирани“ в пясъка от малка мъжка рибка, която цели да привлече женска. Авторът на тези приблизително двуметрови произведения е с големина от едва десетина сантиметра и кръговете са плод на дни и нощи неспирен труд.

Проведените изследвания сочат и че колкото по-изкусен е рисунъкът и колкото по-релефни очертанията, толкова по-големи са шансовете на мъжкия за успех. Женската е привлечена именно от тези неуморно ваяни падини и възвишения и внимателно преминава през тях.

Изумителните пясъчни кръгове имат и съвсем практична функция – набраздяването им осигурява защитена от подводни течения и хищници среда за хвърления в центъра им хайвер, а също така задържа жизнено необходими хранителни вещества за бъдещите рибки.

 


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!