Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джак Филипс, Epoch Times

Защо ТЕПКО не успя да предотврати бедствието във Фукушима

Медийни представители и служители на Tokyo Electric Power Co.
Медийни представители и служители на Tokyo Electric Power Co. (Tepco) оглеждат пораженията от цунамито върху сградата на реактор №4 в ядрената централа "Дайчи" на компанията в гр. Окума, префектура Фукушима, на 26 май 2012 г. (Tomohiro Ohsumi/AFP/GettyImages)

ТЕПКО, японската компания оператор на ядрената централа „Дайчи“ във Фукушима, която бе разрушена миналата година, съобщи, че бедствието е било предотвратимо. Защо тогава компанията не съумя да вземе съответните мерки? Поради страх.

ТЕПКО признаха, че са могли да направят повече, за да предотвратят предизвиканата от земетресението и цунами катастрофа, която се превърна в най-тежкия ядрен инцидент в света след чернобилския от 1986 г. От компанията потвърдиха, че са знаели за нуждата от подобрение на процедурите за безопасност във Фукушима, преди земният трус с магнитуд от 9 по Рихтер да запрати стени от вода срещу централата на 11 март 2011 г.

Причините на ТЕПКО тези процедури да не бъдат приложени включват редица страхове и опасения за последиците от признанието за нуждата от подобни мерки.

В доклада се споменават потенциалните негативни политически и правни последствия при евентуално признание на компанията за проблеми в централата, които трябва да се коригират. Посочва се и вероятната загриженост сред обществото относно сигурността на съществуващите ядрени централи, както и опасенията от анти-ядрени движения.

Инцидентът във Фукушима бе последван от интензивни протести в Япония срещу ядрената енергетика, а общественото мнение за нея рязко се влоши. Преди катастрофата Япония бе една от най-ядренозависимите държави в света.

Признанието е безпрецедентен ход на ТЕПКО, защото по-рано компанията бе заявила, че бедствието е било неизбежно.

„Поглеждайки назад към инцидента, проблемът бе, че приготовленията не бяха направени предварително – се казва в неин доклад, – така че се нуждаем от план за реформа, който ще ни позволи да бъдем  чувствителни относно възможностите за подобрение и подсилване на безопасността, и ще доведе до действителни мерки.“

„Дали необходимите мерки биха могли да бъдат взети на базата на предишни оценки на цунами? – Имаше възможност за предприемане на действия“, заявява ТЕПКО в доклада си.

От компанията посочват, че през 2002 г. са били заложени мерки за предотвратяване на „тежък инцидент“, но че освен това не е било направено кой знае колко.

ТЕПКО признава, че е трябвало да обучи служители с по-добри умения за справяне в критични ситуации, вместо да провежда обучения като чиста формалност.

Бедствието, което предизвика пълно стапяне на горивните пръти в три ядрени реактора на централата, принуди властите да евакуират десетки хиляди жители от околностите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!