Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оказва се, че Иран наистина не е искал ядрено оръжие

Иранският президент Махмуд Ахмединеджад
Иранският президент Махмуд Ахмединеджад

Иран е преработил една трета от притежавания от него високо обогатен уран в прах за медицински цели, което го прави практически непригоден за производство на ядрено оръжие съобщи Би Би Си.

"По този начин Техеран иска да покаже, че е готов да възобнови преговорите с международната общност по ядрената си програма", заявили експерти от ООН.

Междувременно влиятелният ирански депутат Хюсейн Нагави заявил, че Иран предприема сериозни и конкретни стъпки за създаването на атмосфера на доверие по пътя на преработването на запасите от уран със степен на обогатяване 20% във вид на уранов прах.

Според специалисти от МААЕ това прави праха негоден за производството на ядрено оръжие. От урановия прах се произвежда гориво за медицински реактори, които произвеждат изотопи за лечението на рак.

Съществуват твърдения, че Иран е отправял искане към САЩ за доставката на 20%-ов уран за медицински цели, но САЩ са отказали.

Фактът за преработката на обогатения уран потвърдиха и специалисти от МААЕ. Те са установили, че Иран е използвал 71,25 от общо 190 килограма 20-процентен обогатен уран.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!