Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Фрийдъм хаус": Интернет все по-цензуриран в Китай

(Freedom House)

Китайският режим е станал още по-ограничителен в контрола си над това, което през изминалата година неговите граждани са гледали в Интернет, като Китай е извършил най-много нарушения в света над правата на потребителите, разкрива нов доклад на "Фрийдъм хаус"...



"Китайските власти са затегнали допълнително вече и без това сложната и многопластова система за цензуриране, мониторинг и манипулиране на дейности в Интернет, докато отвлича или затваря десетки активисти, адвокати, и блогъри", гласи докладът, отбелязвайки, че оценката за Китай относно ограничаване на Интернет свободата се е повишила с две точки от 2010 г. до 2011 г.

През 2011 г. китайските власти арестуваха десетки блогъри и активисти, като ги задържаха в продължение на седмици. Някои от тях получиха затворнически присъди.

Неотдавна бе съобщено, че в няколко области в Тибет и съседната провинция Сичуан китайската цензора е отрязала Интернет. Това е направено с цел да се предотврати разпространението на информация във връзка с поредица от самозапалвания, извършени от монаси и други, заради суровото комунистическо управление в региона.

По същия начин цензурата блокира достъпа до Интернет в части на Шинджянг от юли 2009 г. до май 2010 г., след избухването на протести срещу китайското управление над района, което предизвика репресии срещу дисиденти, се казва по-нататък в доклада.

"Фрийдъм хаус" също разкритикува кибератаките на китайския режим срещу чужди сайтове, които са критични срещу управляващата комунистическа партия, включително уеб сайтове, принадлежащи на Фалун Гонг, медитативна практика, потискана от 1999 г. насам.

"Китайското правителство енергично отрече всякакво участие в тези атаки. Тези опровержения бяха подкопани от архивни кадри, излъчени по държавна телевизионна програма през юли 2011 г., която включваше демонстрация на софтуер, създаден от китайската армия и използван за извършване на атака срещу уебсайтове, свързани с Фалун Гонг в САЩ ", заключава доклада.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!