Следвайте "Буднаера" в Телеграм

David Skoumbourdis, Epoch Times

Антибактериален разтвор може да замени антибиотиците

Учените са разработили разтвор, който може да убива бактерии, без да им позволява да развият устойчивост към него.
Учените са разработили разтвор, който може да убива бактерии, без да им позволява да развият устойчивост към него. (Alexander Raths/Photos.com)

Супер-бактериите може да останат в миналото благодарение на антимикробен разтвор, разработен, за да привлича и убива бактерии. Тази технология би могла да замени антибиотиците като основна антибактериална защита.

Разтворът, който доказано убива 99% от бактериите и гъбичките, попаднали в контакт с него, в момента се прилага в производството на контактни лещи и разработката на продукти за грижа за животни. Сред другите му приложения са редица биомедицински и потребителски продукти, като хирургичните импланти и кухненските прибори.

Разтворът може да бъде прилаган и върху биомедицински продукти като катетри и импланти с цел предотвратяване на бактериални инфекции, които са сериозен повод за притеснения при все по-нарастващия брой бактерии, развиващи резистентност към антибиотиците и превръщащи се в т. нар. „супер-бактерии“.

Убиецът на супер-бактерии е подобен на гъба полимер с положителен заряд, който действа като магнит и привлича бактериите, които носят отрицателен заряд в клетъчните си стени. След като са привлечени към порите на полимера, бактериите умират поради разкъсване на клетъчните им стени. Ето защо за тях е много трудно да развият устойчивост.

Този нов разтвор е с висока селективност, като убива само бактерии и гъбички, без да уврежда човешките клетки.

Следващата стъпка е разработката на кремове и лосиони, съдържащи този разтвор, които да могат да дезинфектират и да лекуват рани като тези при болните от диабет, убивайки устойчивите на антибиотици бактерии.

Дългосрочната цел на авторите на разработката е да я развият и във форма за вътрешно приложение, така че да може ефективно да лекува бактериални инфекции в тялото като пневмония и менингит, заменяйки антибиотиците като стандартното лечение. Те се надяват да постигнат това в рамките на следващите пет години.

Проучването бе публикувано в сп. „Advanced Materials“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!