Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо изгониха Бо Шилай от ККП

Бо Шилай
Бо Шилай.(Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Бо Шилай, бивш член на Политбюро и партиен секретар на най-големия мегополис в света Чонгчинг и централна фигура в най-сериозната политическа криза на китайския режим в близкото минало, е бил експулсиран от Китайската комунистическа партия (ККП), според държавните китайски медии...
 
Бо бе признат за виновен в "тежки дисциплинарни нарушения", както и че "разследването разкри доказателства, които предполагат участието му в други престъпления".

Не се усточнява какви са "другите престъпления", но те са добре известни, особено участието му в осъществяване на преследването на духовната практика Фалун Гонг като глава на Далиан и Ляонинг, които включват произволно задържане, изтезания за извличане на признания и принудителен труд. Източници потвърдиха за Epoch Times, че Бо също така е участвал в събирането на органи от Фалун Гонг затворници, престъпление, в което според доказателствата е бил въвлечен неговият подчинен Уанг Лиджун, докато е бил подчинен на Бо.
 
Едновременно с обявяването на първоначалното наказание на Бо бе забелязано, че е възможно да се търси за термина "органи на живо" (huozhai) на Sina Weibo, най-популярната китайска микроблогова мрежа. Чувствителни термини, като имената на партийните лидери или политически термини са обикновено строго блокирани. Конкретната китайска фраза "органи на живо" се използва почти изключително, за да се обозначи отнемането на органи от живи затворници на съвестта, главно практикуващи Фалун Гонг. Търсене в петък привечер, пекинско време, произведе почти 25 000 резултата.
 
Търсене за Гу Кайлай, Уанг Лиджун и Бо Шилай, също бяха деблокирани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!