Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Фермерите от известния Шоугуан не ядат това, което отглеждат за продажба

Фермерите от известния Шоугуан не ядат това, което отглеждат за продажба
Снимка epochtimes.com

Град Шоугуан е наречен родина на китайските зеленчуци. Всяка година от 59 хиляди хектара земя се прибират няколко милиона тона зеленчуци, които се доставят в цялата страна под името екологично чисти био продукти. Една четвърт от всички зеленчуци в Пекин идват именно от там. Но се оказва, че самите производителите не ядат тези продукти...
 
 
Без голямото количество химикали няма да има реколта в китайските оранжерии. Снимка epochtimes.com
 

Официалните китайски медии многократно възхваляват партийното ръководство на Шоугуан за успешното използване на "съвременни технологии" в областта на селското стопанство, в резултат на което местните фермери "стъпка-по-стъпка са постигнали просперитет".
 
В края на август журналист от китайското издание The China Economist е посетил района и с ужас е открил, че всичкото това изобилие от зеленчуци е постигнато с обилната употреба на химикали и растежни стимуланти.
 
Половината от зеленчуци в областта се отглеждат в оранжерии, като броят им надхвърля пет хиляди.
 
Местен фермер с псевдоним Уанг Хунчуан, който има оранжерии повече от 10 години, е заявил пред репортера, че ако към почвата не се добавят големи количества химикали и пестициди, там "въобще няма да израсте нищо, което да може да се продаде".
 
"Земята тук се използва целогодишно. Тя отдавна е напълно изтощена", казва Уанг.
 
След което посочва към голяма купчина торби с химикали и със съжаление казва: "Като използваме тези химикали можем да заработим по нещо. Не ги ли използваме, няма да има никаква реколта."
 
Прекомерната употреба на химикали е довело до значително окисляване на почвата. Почти 90% от местните стопанства на Шоугуан са обект на инвазия от опасен вид червеи - коренови нематоди, които обичат кисела почва. Отчаяните от това местни фермери дори са обявили в Интернет награда за намирането на ефективен начин за справяне с тези вредители.
 
"Не може да предскажем точно кога ще започне инвазията на нематодите. Затова, само на усет постоянно третираме културите с химикали срещу тях. През лятото се налага да го правим почти всеки ден", се оплака Уанг.
 
Но освен пестицидите с ниска токсичност, които са одобрени за употреба от Министерството на земеделието, фермерите използват и много забранени високотоксични препарати.
 
Репортерът открил, че на рафтовете в специализираните магазини в Шоугуан тези забранени препарати не са изложени, но ако кажете на продавача, "искам да купя продукт в черна кутия" той ще ви отведе до склада в задния двор, където ще се направи сделката.
  
"Ако трябва да бъда честен, никой не иска да прави това, тъй като рискът все пак е много висок, освен това тези силно токсични химикали не са евтини. Но тези полеви вредители наистина са много резистентни, ако не се използват силно токсични препарати рискуваме да останем без реколта", обяснява Уанг.
 
Според земеделските производители за всяка една оранжерия с площ от 2 MU (0.14 хектара), всяка година се използват химически торове на стойност 15000 юана (~3550 лв.) и пестициди на стойност 5000 юана (~1180 лв.).
 
Служител от шоугуанското управление на околната среда е казал на репортера, че всички местни производители имат отделен парцел, на който отглеждат зеленчуците за себе си. Той разказал, че веднъж когато отишъл да посети роднини и те му показали оранжериите си, той си откъснал краставичка и тръгнал да я яде. Роднините веднага го спрели и казали, че те не ядат тези зеленчуци.
 
Местни източници съобщават също, че контрол на качеството се извършва само на около 10% от селскостопанските продукти на даден район, всичко останало се транспортира по цялата страна без никаква инспекция.
 
Уанг, събеседникът на журналиста, частично е потвърдил тази информация. Той е казал, че за 10 години никой не е проверявал оранжериите му, а зеленчуците са проверявани само веднъж.
 
Подобна ситуация се наблюдава в Китай не само в този район, но и по цялата страна. В повечето случаи това, което китайските фермери продават, самите те никога не консумират. Освен това, Китай активно изнася селскостопански стоки в други страни, включително Русия, където се внасят не само плодове и зеленчуци от съседен Китай, но и същите "съвременни технологии", с които се произвеждат тези продукти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!