Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Падащите мостове помагат да се вдига БВП на Китай

Трима души бяха убити и петима ранени при рухването на мост в Китай близо до североизточния град Харбин
Трима души бяха убити и петима ранени при рухването на мост в Китай близо до североизточния град Харбин (Harbin), провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang) на 24 август 2012. (STR / AFP / Getty Images)

Падащите мостове са често явление в Китай през последните няколко години. Последният такъв инцидент от миналия месец в североизточния град Харбин предизвика подновяване на публични дискусии относно корупцията в правителството и практиката на изграждане на нискокачествени инфраструктурни проекти за увеличаване на БВП на Китай...

                          
От 2007 г. насам, 15 мостове са се срутили в Китай. Само три от тях са били на повече от 15 години в момента на тяхното рухване, според доклад от “Бизнес Шандонг Дейли”.
 
Според съобщение на Джингянг нет, Уанг Янг, партиен секретар на провинция Гуандонг, заявява на партийна среща на провинциите през 2009 г.: "Понякога цифрите на БВП изглеждат добре, но всъщност не създават блага за обществото. Вместо това се оказват прахосване на обществено богатство.
 
Например, изграждането на мост създава БВП. Когато мостът се разпада и бива разрушен, това създава допълнително БВП. Когато мостът се построи отново се създава още БВП. Така, един мост прави три допълнения към БВП. Но това е огромна загуба на ресурси."
 
Континенталната медия "Чайниз бизнес дейли" казва, че пръчки и камъчета са открити в бетона, от които е направен моста Янгмингтан, чиято арматура също не е била поставена правилно.
 
Държавните експерти обаче настояват, че не е имало проблем с проектирането или строителството на моста, а твърдят, че проблемът е в четири претоварени камиона, се казва в статията.
 
От самото начало, проектът за моста Янгмингтан се приветства от местните власти като проект-звезда. Местната телевизионна станция на Харбин похвали моста като каза, че е счупил няколко рекорда по отношение на проектиране, скорост на изграждане, както и технологични иновации, казва "Чайна Дейли".
 
След като мостът се срина, китайски нетизени отбелязаха иронично, че мост, струващ 1,8 млрд. юана (~462 млн. лева), е бил счупен от четири камиона.
 
"Колапсът на моста Янгмингтан показва, че корупцията се е превърнала в основа на съвременния инвестиционно-ориентиран модел на икономически растеж на Китай", бе цитиран да казва професор Шу Шяонян от 'Чайна-Юръп интернешънал бизнес скул' в публикация на Кайджинг.
 
Старши икономистът Ли Шинйе, който е специален кореспондент за китайското икономическо списание 'Джинг джи ши' каза, че за последните 12 мостови сривове в Китай са били обвинени претоварени превозни средства.
 
Никой не е поел отговорност и никой не е наказан за небрежност.
 
Да сте китайски държавен служител е "действително голям късмет", заключава Ли.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!