Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матю Робертсън, Epoch Times

Американският конгрес се фокусира върху широкомащабното отнемане на органи в Китай

Свидетел говори пред конгресно изслушване относно отнемането на органи в Китай на 12 септември.
Свидетел говори пред конгресно изслушване относно отнемането на органи в Китай на 12 септември. Органите на десетки хиляди политзатворници са били отнети, докато са били все още живи. (Matthew Robertson/The Epoch Times)

Вашингтон. Конгресмен заяви, че терминът „престъпления срещу човечеството“ звучи неадекватен по отношение на току-що описаните зверства.  По думите на друг това е „най-чудовищното престъпление“, което би могъл да си представи...


Те току-що са изслушали свидетелски показания по време на конгресно изслушване, разказващи как от началото на века Китайската комунистическа партия е избила десетки хиляди политзатворници заради органите им. Повечето жертви са последователи на Фалун Гонг, китайска духовна дисциплина.
В много от случаите органите им са били отстранени от телата им, докато те са били все още живи, убивайки ги в процеса. И докато доказателства за това започнаха да се появяват през 2006 г., правителствата по света не са направили много по въпроса.

Разследващият журналист Итън Гатмън се позова на свидетелски показания, повечето от които е събрал от бивши хирурзи и мед. сестри, запознати от първа ръка относно събирането на органи от политзатворници.

Той е интервюирал и затворени практикуващи Фалун Гонг, на които са били правени изследвания за кръвна група, необходими при използването на органите им. Г-н Гатмън се оплака от липсата на интерес на Запад към доказателствата, събрани от него и от други хора, и призова комитета да покани свидетелите на кръстосан разпит.

Д-р Габриел Данович, професор по медицина в Калифорнийския университет – Лос Анджелис, отбеляза усилията на международните медицински организации да променят злоупотребяващите китайски практики на събиране на органи. В отговор на въпрос той заяви, че поне един от неговите пациенти, противно на съветите му, е отишъл в Китай, за да получи „бъбрек по заявка“. Данович допринесе с една глава в „Държавни органи“, наскорошна публикация по темата.

Д-р Деймън Ното, говорител на медицинското общество „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“, представи внимателен исторически анализ на началото на отнемането на органи от ККП и изнесе реч, в която заключи, че партията е отнела органите на около 60 000 политзатворници, последователи на Фалун Гонг.

Военният апарат на ККП започва с осъдени на смърт затворници през 90-те и след 1999 г. се насочва към отскоро подложените на преследване практикуващи Фалун Гонг. По думите на Ното след 2000 г. е имало „експоненциално увеличение на трансплантациите“.

Чарлз Лий, говорител на Световния център за оттегляне от Китайската комунистическа партия – организация, съдействаща на оттеглящите се от партията, посочи, че ККП има дълга история на убийства и че отнемането на органи е част от този модел.

Самото провеждане на изслушването е знак за напредък на тази кауза. Голяма част от изследователите, участвали в документирането на престъпленията, предмет на изслушването, са работели по това с години, получавайки оскъдно журналистическо внимание и дори още по-малко признание от правителствата, които смятат за важно поддържането на добри отношения с ККП.

Един от присъствалите на събитието, Дейвид Килгор, бивш канадски парламентарист, знае това добре. През 2006 г. заедно с Дейвид Матас той изготвя доклад, който по-късно е издаден и като книга през 2009 г.: „Кървава реколта: доклад върху обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай“.

Оттогава той и Матас, изтъкнат адвокат по човешките права, обикалят по света и разговарят с чиновници, с изследователи на човешките права, журналисти и с всеки, който желае да слуша, за откритията на тяхното проучване. Но общо взето темата не е добре позната.

Според Килгор моментът на това изслушване – около месец преди откриването на най-голямото заседание на ККП, когато ще бъдат избрани новите партийни лидери – е важен.

„Факт е, че плячкосването на органи е въпрос, който е тежък камък на врата на хардлайнерите в ръководството“, посочи Килгор. Според анализатори това се е проявило и в неотдавнашните политически вътрешнопартийни борби.

„Всичко това е част от един континуум“ – добави той по време на изслушването – “в който извършваните от ККП престъпления по отнемане на органи накрая ще се срещнат с разплата и ще се превърнат във въпрос от историческо значение”.

„Сега това се превръща в приет факт, което може да се усети“, коментира Итън Гатмън. Гатмън е автор на многобройни задълбочени статии, разследващи отнемането на органи от политзатворници в Китай. „За него се говори така, като да не е нещо, което трябва да се разследва. То е приет факт“, заяви той.

Изслушването бе организирано и съпредседателствано от двама членове на Комитета по външните работи – Дана Рорабахер и Крис Смит.

Г-н Смит заяви, че вероятността за дискутираните от свидетелите престъпления „ни тласка в едно ужасяващо „отвъд“ – едно „отвъд“, което отправя предизвикателство към езика ни, като прави „варварско“ твърде мека дума. Ако това е истина, дори мощният правен термин „престъпления срещу човечеството“ изглежда неадекватен и лишен от ужас.“

Г-н Бас, депутат от Камарата на представителите, описа въпроса като „наистина дълбоко обезпокоителен“.

„Говорим за едно чудовищно престъпление. … Да разпориш тялото на някого, който просто споделя религиозна, лична или политическа идея, която е противоположна на желанията на управляващия елит и не е физическа заплаха за режима – това е най-чудовищното престъпление, което мога да си представя“, заяви г-н Рорабахер в коментар към края на форума.

В един момент той се обърна към присъстващите журналисти и попита дали радио Free Asia и радио Voice of America са отразили темата. „Срам за нашето журналистическо общество. … Срам“, заключи той, след като остана с впечатлението, че не са.

Това изслушване достига до сърцевината на същността на Америка – изтъкна депутат Рорабахер. – Ако не ни е грижа за подобни неща, в каква държава и народ ще се превърнем?“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!