Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кокосовото масло срещу Алцхаймер и други болести

Кокосови орехи на палмата.
Кокосови орехи на палмата. (Снимката е любезно предоставена от д-р Йоханес Самосир, Индонезия)

Над 5 милиона души в САЩ са диагностицирани с болестта на Алцхаймер и този брой се очаква да нарасне експоненциално, тъй като поколението на бейби-бумерите влиза в златните си години. Кокосовото масло е доказано, че може да забави прогресията на болестта на Алцхаймер и дори може би да я предотврати, съобщава CBN...

Един от тези хора е Стийв Нюпорт. Някои от симптомите му дори изчезват благодарение на необичайното, предписано от съпругата му лечение, д-р Мери Нюпорт, завеждащ Неонатологично отделение в болницата в Тампа, Флорида.

Д-р Нюпорт е решена да помогне на съпруга си, след като болестта му е открита с теста на Алцхаймер, в който пациентът трябва да нарисува часовник.

"Той нарисува няколко произволни кръга и числа, което не приличаше на часовник", обяснява тя.

"Докторът ме дръпна настрани и каза, знаеш ли, всъщност той е на ръба на тежка Алцхаймерова в този момент", припомня си д-р Нюпорт.

"Това бяха много, много опустошителни новини", допълни тя. След което д-р Нюпорт започва да изучава всичко за болестта на съпруга си.

"Тя изглежда е вид диабет на мозъка и това е процес, който започва най-малко 10-20 години преди началото на симптомите, като е много подобна на диабет тип 1 или 2 в това, че се ​​развива проблем с инсулина", обяснява тя.


Алтернативно "гориво" за мозъка

В този случай инсулиновите проблеми не позволяват на мозъчните клетки да приемат глюкозата, тяхното основно "гориво". Без нея те умират.

Но има алтернативно гориво - кетони, които клетките лесно приемат. Кетоните се метаболизират в черния дроб след консумиране на мастни киселини със средна дължина на веригата (medium chain fatty acids / MCFA). Обилни количества от тях  се срещат в кокосовото масло.

Д-р Нюпорт добавя кокосовото масло към диетата на съпруга си Стийв. Само две седмици по-късно той е подложен отново на теста за часовника и демонстрира зашеметяващо подобрение.

"Помислих си, дали ще е просто от късмет? Или от многото молитви? Или от кокосовото масло?", споделя тя. "И реших, добре, ще продължим с кокосовото масло.”

Три седмици по-късно Стийв държи теста за часовника за трети път и продължава да се представя все по-добре.

Като не става дума само за интелектуално подобрение, той се подобрява също така емоционално и физически.

"Той не бе в състояние да тича. Започна да тича отново", спомня си съпругата. "Не можеше да чете за около година и половина, но след два-три месеца бе в състояние да чете."

"Вместо да бъде много отпуснат, неразговорлив сутрин, започна да е енергичен, приказлив и да се шегува, можеше да си намери водата и своите прибори", обяснява д-р Нюпорт.

Тя документира успеха на Стийв в своята книга, "Болестта на Алцхаймер: Какво ако има лечение?"   След което д-р Нюпорт получава много благодарствени писма от хора, чийто близки страдат от болестта на Алцхаймер. Всяко от писмата твърди, че следване на диетата на Стийв е помогнало на член от семейството им.

Мощен, но скъпоструващ лек

И докато кокосовото масло е обнадеждаващо, има нещо много по-мощно.

Екип от биохимици, начело с проф. Кирън Кларк в Оксфордския университет в Англия, са разработили кетонен естер, който е десет пъти по-мощен от кокосовото масло.

"Той достига значително по-високи нива", каза проф. Кларк. "Можете да стигнете всякакви нива в зависимост от това колко от него приемете."

Проблемът е, че се нуждаят от милиони долари, за да го произвеждат масово.

"Много е скъпо. Затова не можем да направим много от него", каза проф. Кларк. "И ни е необходимо финансиране, за да можем в действителност да засилим производството му."

"Понеже няма реална печалба в производството на подобни неща, хората не желаят да ги финансират", каза тя.


Митове за кокосовото масло

Докато силният кетонен естер не стане достъпен за широката общественост, кокосовото масло е все пак добър източник на кетони.

Просто намерете чисто, нехидрогенирано кокосово масло. Избягвайте хидрогенираните масла и олиа, включително кокосовото масло, защото хидрогенираните масла са като опасните транс-мазнини. Проверете съставките на етикета за думата "хидрогенирано".

Някои хора се страхуват да консумират кокосово масло, защото мислят, че е лошо за сърцето. Но всъщност то е много здравословно.

Д-р Бевърли Тетер е биохимик от Университета на Мериленд и експерт в областта на хранителните мазнини.

Тя каза, че преди години кокосовото масло е било критикувано за повишаване на холестерола. Но учените оттогава са научили, че има два вида холестерол - лош/вреден (LDL) и добър/полезен (HDL). Кокосовото масло повишава добрия холестерол.

"Казаха, че то повишава серумния холестерол", обяснява д-р Тетер."Но истината е, че то подобрява профила на серумния холестерол. Това никога не бе коригирано в публичната преса и аз мисля, че това е причината хората да имат погрешни схващания за него", каза тя.


Защита срещу болести

Кокосовото масло не само подобрява нивата на холестерола, но според д-р Тетер начинът, по който то помага на Алцхаймер пациенти може да бъде приложен и при хора с болестта на Паркинсон, епилепсия, деменция, дори шизофрения и аутизъм.

Освен това кокосовото масло убива бактериите, което го прави естествен антибиотик, без негативните странични ефекти. Д-р Тетер каза също така, че с това то помага и за защита срещу вируси като тези на ХИВ и херпес.

"Кокосовото масло има тенденцията да държи нивото на бактерии ниско, така че ако сте нападнати с вирус имунната ви система да може да се концентрира върху вируса. А не върху още 27 други бактерии през този ден", обобщи д-р Тетер.

Лори Джонсън, CBN News 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!