Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уанг Лианг, Epoch Times

Мерките срещу трафика на органи в Китай увеличават насилственото отнемане на органи

Мерките срещу трафика на органи в Китай увеличават насилственото отнемане на органи

На 23 февруари в град Донггуан (Dongguan) в източната провинция Гуангдонг (Guangdong) г-н Шу (Shu) се появил в местната болница с невероятна история. Той разказал на лекарите от спешното отделение, че се събудил в хотелската си стая с липсващ бъбрек и с 20 000 юана (3 151 щ.д.) на масичката до леглото...

Според репортажите на китайските медии полицейското разследване стигнало до факта, че този човек си е продал бъбрека. Един трансплантационен хирург и още седем заподозрени за закупуването и трансплантирането на бъбрека бяха изправени пред съда на 31 август в Донггуан.

Репортажът за съдебния процес, появил се в местната преса, е качен в Интернет от партийното издание "People's Daily", което е знак, че китайският режим иска историята на това дело да стане широко известна.

Случаят Донггуан е най-новият от немалкото наказателни дела за трафик на органи. Тези случаи на нападения срещу болни хора, свързани с присаждане на органи в Китай, дават още повече увереност на китайските болници в практиката на отнемане на органи от политзатворници.

Първият случай за трафик на органи въвлича пръстен от 16 души от източната част на Китай, провинция Джянсу (Jiangsu), спечелили милиони юани от присаждането на 51 бъбрека между март и декември 2010 г.

В началото на август китайските държавни медии съобщиха, че от април полицията е арестувала 28 групи, занимаващи се с трафик на органи в 18 провинции.

Дейвид Матас е съавтор (с Дейвид Килгор) на доклада "Кървава реколта", първото по рода си разследване на жестокостта на принудителното отнемане на органи в Китай от живи хора. По думите му предприетите енергични мерки срещу трафика на органи не трябва да се бъркат с продължаващото принудително събиране на органи от живи хора.

"Действащият китайски закон дава възможност за донорство на органи от живи роднини", пише Матас в емайл. "Имало е измама при използването на това изключение, която властите се опитват да контролират."

Политическият коментатор Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang) заяви пред New Tang Dynasty TV, че Китай трансплантира десетки хиляди органи на година и че за такъв голям обем болниците трябва да разчитат на голяма банка с органи, а не на няколко десетки престъпни банди.

"Донорът и органът трябва да съвпадат - каза Джанг. - Никоя болница не може да гарантира такова съвпадение. Това означава, че всяка болница, която извършва по много трансплантации, трябва да има системен източник на донори."

Разследващите, които са анализирали трансплантациите на органи в Китай, смятат, че по-голямата част от органите идват от задържани практикуващи Фалун Гонг, които са били убити, а органите им - отстранени.

Според Матас предприетите енергични мерки засилват зависимостта на болниците от отнемано на органи от Фалун Гонг практикуващи.

"Наложените ограничителни мерки относно живите донори увеличават зависимостта от снабдяване от починал донор", пише Матас. "Има и спад на смъртните наказания."

"Спадът при органите от живи донори и от починали осъдени на смърт затворници, съчетан с програмата за доброволно даряване на органи след смъртта, статистически дава нищожни резултати. Това води до увеличен брой донори от политзатворници, особено от Фалун Гонг."

Лекарят, срещу когото бе заведено дело миналата седмица в Донггуан, Джоу Кайджанг (Zhou Kaizhang), е извършил 1 000 бъбречни трансплантации, според Асоциацията на китайските лекари.

Според анализа на трансплантационната индустрия на Китай в "Кървава реколта", много малко от тези 1000 бъбрека е вероятно да са дошли от доброволни дарения.

Кога д-р Джоу ще бъде осъден за поръчването и присаждането на бъбрек, все още не е обявено от съда.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!