Следвайте "Буднаера" в Телеграм

2:1 за хората

След протести в Хонг Конг, правителството оттегли планове за програма за промиване на мозъка

Протестиращи, заобиколили сградата на правителството на Хонг Конг в петък, 7 септември 2012. Демонстрантите държат плакат "Отстъпете".
Протестиращи, заобиколили сградата на правителството на Хонг Конг в петък, 7 септември 2012.  Демонстрантите държат плакат "Отстъпете".(Song Xianglong/Epoch Times)

Хонг Конг - Губернаторът на Хонг Конг, Люнг Чун-Инг (Leung Chun-ying), обяви в събота , че спорните национални образователни класове, които много нарекоха промиване на мозъка, няма да бъдат задължителни. Решението бе взето след два месеца на протести и опозиция, включително демонстрация на над 100 хиляди жители...


Общоградското движение срещу т.нар. патриотично образование в началните и средни училища започна преди два месеца. Материалът от тази програма щеше да обучава децата в Хонг Конг да не поставят под въпрос тоталитарното управление на Китайската комунистическа партия, твърдят изследователи и учени.

В лицето на демонстрациите Хуан Гуйрен (Huang Guiren), министър на образованието на Китай, заяви миналия четвъртък, че уроците, "може да се прилагат в съответствие с условията на различни места", но настоя, че те ще бъдат необходими.

След масовите демонстрации в Хонг Конг, поискали от Люнг Чун-Инг да отмени това, което бе наречено ‘пекински класове по комунистическа пропаганда’, Люнг отстъпи в събота, казвайки, че първоначалният план е изоставен.
След масовите демонстрации в Хонг Конг, поискали от Люнг Чун-Инг да отмени това, което бе наречено ‘пекински класове по комунистическа пропаганда’, Люнг отстъпи в събота, казвайки, че първоначалният план е изоставен.(Song Xianglong/Epoch Times)

Активисти подеха гладна стачка по време на протестите, в които участваха ученици, родители, политици и известни личности. Филмовата звезда Чоу Юн-Фат (Chow Yun-fat) от Crouching Tiger Hidden Dragon бе видян също сред тълпата.

"Това бе искане от Китайската комунистическа партия към администрацията на Люнг да направи следващото поколение на Хонг Конг последователи на комунистическата партия", каза Лиу Сзе-минг (Liu Sze-ming), говорител на Хонгконгската федерация на студентите.

От континентален Китай са също против такова патриотично възпитание и изразяват солидарност с протестиращите в Хонг Конг.

Професионалното развитие на студенти в Китай се определя от това, колко добре изучават тези патриотични материали, според Ху Чингшин (Hu Qingxin), студент, който е трябвало да учи тези неща в продължение на 16 години, докато е бил в Китай. "Дори когато знаехме, че всичко е лъжа, трябваше да наизустяваме внимателно всяка тема. Нашите сетива са притъпени, когато пишем похвали и ласкателства [за комунистическата партия]. Много учители разбират абсурдността, но трябва да преподават сякаш това е истината и е стандарт за оценяване добродетелта на ученика ", каза Ху.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!