Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай държи в психиатрии стотици хиляди здрави хора, твърди доклад

Китайският комунистически режим използва психиатриите за ограничаване свободата на неудобни за режима хора.

Китайският комунистически режим използва психиатриите за ограничаване свободата на неудобни за режима хора. Снимка: NTD

Китайските власти масово използват психиатриите с цел поддържане на т. нар. “стабилност”. Стотици хиляди психично здрави хора са принудително изпращани на "лечение" в китайски психиатрии, съобщи базирана в Хонг Конг правозащитна организация в доклад, озаглавен "Оценка на ситуацията с психичните заболявания в Китай"...

Според авторите на доклада управляващата комунистическа партия използва "психичните заболявания" като прикритие. Агенциите за сигурност периодично изпращат в психиатрични болници дисиденти и критици на режима, където те са принудени да приемат лекарства и дори са подложени на електрошокова терапия.

В доклада се казва, че хората могат просто да изчезнат, изпращани тайно в психиатрична болница по нареждане на силите за сигурност, на местни служители, или дори на крупни бизнесмени, които използват това за елиминиране на конкуренция.

Представител на правозащитната организация, Шия Дженлей заяви в интервю за "Свободна Азия", че службите за сигурност просто не разполагат с компетентността да поставят диагнози на хората.

"Дали човек е психично болен трябва да се определи от независима медицинска институция, а не от бюрократи и полицаи. Комунистическата партия напълно контролира съдебната система, така че ако изпратен за принудително лечение гражданин се опита да се оплаче, съдът обикновено застава на страната на лицето, което изпраща човека в психиатричната болница" - казва Шия.

Например, през 1992 г. дисидентът Уанг Уаншинг се опитва да разгъне на улицата банер с искане правителството да реабилитира жертвите от кръвопролитията на площад "Тянанмън" през 1989 г.. Той е бил незабавно арестуван и след това изпратен на "лечение" в подчинената на управлението за обществена сигурност пекинска психиатрична болница, с диагноза "политическа параноя". Там той остава в продължение на 13 години.

Известният пекински правозащитник Ху Джя каза, че преди полицията многократно го е заплашвала, че ако не прекрати правозащитната си дейност ще бъде изпратен в психиатрична болница.

Цян Джин, активист за правата на човека от провинция Анхуей, който е поставян насилствено пет пъти в психиатрична болница, каза в интервю за телевизия NTD:

"Именно така и властите репресират хората. Демократични активисти, активисти в областта на правата на човека, петиционери, привърженици на Фалун Гонг, към всички тях властите прилагат тези методи за репресии. Те [властите] нямат законно основание да ги осъдят и да се стигне до присъда, но се страхуват от дейността на тези хора, така че ги изпращат в психиатрии."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!