Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ли Пинг, Epoch Times

Призиви в Китай за премахване на системата от трудови лагери

Премиерът: системата защитава корумпирани чиновници и репресира народа

Затворници вървят покрай полицейски ескорт в отворен за затвора ден, Нанджинг, 2005 г.
Затворници вървят покрай полицейски ескорт в отворен за затвора ден, Нанджинг, 2005 г. Наскоро се появиха призиви за премахване на системата от трудови лагери в Китай. (STR/AFP/Getty Images)

Засилващ се хор от гласове в Китай настоява за край на известната система от трудови лагери и премиерът Уен Джябао също е сред тях, според базиран в Хонконг новинарски уебсайт.

На 17 август статия на изданието „Mingjing“ цитира свой източник за казаното от Уен по време на срещи сред най-висшите чиновници на Китайската комунистическа партия (ККП) в плажния курорт Бейдайхе (Beidaihe).

По думите на Уен системата за принудителен труд се е превърнала в инструмент, използван от корумпирани чиновници за тяхна протекция и за репресии срещу хората, информира „Mingjing”. Според премиера тази система трябва да бъде изоставена и това не може да бъде отлагано поради никакви извинения. Той е добавил и че партията би трябвало да предпазва народа, а не корумпирани чиновници.

Главата на ККП Ху Джинтао и предполагаемият следващ лидер на партията, Ши Джинпинг (Xi Jinping) са отговорили на Уен, че те нито го подкрепят, нито са против, съобщава „Mingjing“.

Официалните комунистически медии неотдавна заклеймиха системата на трудовите лагери. „Устата“ на режима „Xinhua“ публикува статия, в която се посочва, че определени чиновници са злоупотребили със системата от трудови лагери; същата статия се появи и в „People’s Daily“ пет дни по-късно.

Злоупотребите

Системата на ККП за превъзпитание чрез труд (СПТ) е привидно използвана за реабилитиране на хора, чиито престъпления не са достатъчно сериозни за затвор.

Китайското национално радио цитира проф. Уанг Шишин (Wang Xixin) от Школата по право към Пекинския университет, според когото недостатъкът на СПТ е, че тя концентрира всичката сила на обвинението, разследването и наказанието в Бюрото по обществена сигурност.

Системата често е несправедлива спрямо невинни хора като жалбоподателката Танг Хуей (Tang Hui) от провинция Хунан (Hunan), чийто случай е пример за злоупотребите, от които се оплаква премиерът.

11-годишната дъщеря на Танг била отвлечена, изнасилена и принудена да проституира преди шест години. Тези преживявания довели до заболяване и безплодие при детето и майка й многократно търсела справедливост за извършените престъпления.

Тя протестирала срещу присъдите на извършителите, което довело до ареста й от Бюрото по обществена сигурност и присъдата й от година и шест месеца в трудов лагер.

Присъдата на Танг бе посрещната с обширни критики и е сочена като пример за необходимостта от премахването на тази система. След ожесточения обществен отзвук Танг бе освободена на 10 август.

Преследването

Системата за превъзпитание чрез труд играе основна роля в 13-годишното преследване на духовната практика Фалун Гонг, извършвано от режима. Далеч повече практикуващи Фалун Гонг са били малтретирани в трудови лагери, отколкото в затвори, според организация за човешки права, документираща преследването.

„Системата на трудовите лагери беше използвана най-често, защото тя е странен продукт, получен от авторитарния режим под управлението на ККП и извън легалната му система“, коментира Уанг Джиюан (Wang Zhiyuan), директор на Световната организация за разследване на преследването срещу Фалун Гонг (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong / WOIPFG).

По думите му поне 1 милион последователи на Фалун Гонг са държани в СПТ. Всеки град и провинция имат трудови лагери, посочи той.

Уанг заяви, че хората са изпращани в трудови лагери без никакво подобие на полагаем процес. Впоследствие много практикуващи Фалун Гонг са подлагани на техники за промиване на съзнанието, целящи да пречупят волята им.

„С прости думи, това цели да убие духа на човек и ако не се трансформирате, ще ви елиминира физически.“

Писатели, адвокати и експерти

Дженг Юанджие (Zheng Yuanjie), автор на детски книги, наричан „кралят на феите“, инициира анкета за трудовите лагери в микроблог платформата weibo.com. 98% от 19 876 души са гласували за прекратяване на системата за превъзпитание чрез труд.

Адвокатът по човешки права Уанг Ченг (Wang Cheng) от провинция Джежянг (Zhejiang) също стартира петиция за закриване на трудовите лагери.

„Те все още се опитват да запазят това. Лично аз се надявам то да бъде напълно премахнато. Заменянето на системата от трудови лагери с друг комитет е погрешно, ако всичко, което това прави, е да лишава хората от човешките им права“, заяви той пред радио Sound of Hope.

Ю Джянронг (Yu Jianrong), професор и директор на Центъра за изучаване на социалните проблеми към Института за развитие на селските региони на Китайската академия по социални науки, е изучавал системата за превъзпитание чрез труд през 2009 г.

Той установил, че „в някои региони системата за превъзпитание е инструментът на местното правителство за отмъщение в името на опазване на стабилността. Тя трябва да бъде премахната възможно най-скоро.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!