Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тони Блеър и Джордж Буш трябва да бъдат съдени за войната в Ирак, каза Дезмънд Туту

Дезмънд Туту
Дезмънд Туту

Архиепископ  Дезмънд Туту призова в “Обзървър” Тони Блеър и Джордж Буш да бъдат изправени пред Международния съд в Хага и отправи осъдителна критика за физическото и морално опустошение, причинено от войната в Ирак...
 
Туту, носител на Нобелова награда за мир и герой на анти-апартейдското движението,
обвини бившите лидери на САЩ и Великобритания, че са лъгали за оръжията за масово унищожение и каза, че инвазията е оставила света по-дестабилизиран и разделен "отколкото всеки друг конфликт в историята".

Дългогодишен критик на войната в Ирак, архиепископ Туту отказа да отиде на  конференция по лидерство в Южна Африка миналата седмица заради Тони Блеър. Според “Гардиън” на Блеър е заплатено 2 милиона ранда (150,000 паунда) да присъства, докато Туту се е съгласил да говори на конференцията без заплащане.

Той обоснова отказа си в последния момент да отиде на тази среща в писмо до “Обзървър”, където отново осъди решението на световните лидери за войната в Ирак.

“Ако е приемливо за лидери да предприемат драстични мерки въз основа на лъжа, без признание или извинение когато са разкрити, на какво да учим децата си?”, пита архиепископът в своето писмо “Защо нямах друг избор, но да покажа презрението си към Тони Блеър”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!