Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джаспер Факерт, Epoch Times

Сан Франциско: практикуващи Фалун Гонг оспорват арест в Китайския квартал

Жена пренощува в ареста заради окачен банер

Цао Ли (вдясно) заедно със Сесилия Шионг се обръща към медиите след освобождаването си от Южно полицейско управление на Сан Франциско на 29 август 2012 г.
Цао Ли (вдясно) заедно със Сесилия Шионг се обръща към медиите след освобождаването си от Южно полицейско управление на Сан Франциско на 29 август 2012 г. (Jasper Fakkert/The Epoch Times)

Сан Франциско. През последните седем години последователите на духовната дисциплина Фалун Гонг излизат на ул. „Стоктън“ в Китайския квартал, където разказват на минувачите за ползите от практиката и за преследването на Фалун Гонг в Китай.

Допреди няколко дни това не беше причина да бъдеш арестуван в Сан Франциско. Но сега вече е – при инцидент, който накара практикуващите Фалун Гонг да повдигнат въпроси относно отношението към тях в Китайския квартал.

Цао Ли (Cao Li), китайка в 30-те си години, е една от доброволците, която идва редовно в Китайския квартал.

„Идвам тук, за да изложа плакат на ул.  „Стоктън“, показващ красотата и добротата на Фалун Гонг“, обяснява тя.

Фалун Гонг, също известен и като Фалун Дафа, е древна духовна практика, базирана на принципите истинност, доброта и търпение. Китайският режим стартира кампания за изкореняването й през 1999 г., след като държавна анкета установява, че е практикувана от 100 милиона души – повече от членовете на Китайската комунистическа партия (ККП).

Въпреки че доброволци идват ежедневно на ул. „Стоктън“, във вторник (28 август) не всичко е било както обикновено. Те са били помолени от полицията да свалят закрепени за ограда плакати след получено оплакване от собственика на имота.

Сесилия Шионг (Cecilia Xiong), друг доброволец родом от континентален Китай, разказва, че след молбата на полицаите присъстващите доброволци са съдействали, свалили са материалите и са ги държали в ръцете си.

През годините полицията от време на време е отправяла подобно искане и въпросът е бил разрешаван, след като практикуващите са разговаряли със собствениците на имота.

По-късно на същия ден обаче дошли нови доброволци, които не знаели за случилото се сутринта. Отново били окачени банери. Когато Цао се върнала на мястото след обяда си, полицейска кола пристигнала и полицаите се отправили директно към нея и поискали документите й за самоличност.

Практикуващи Фалун Гонг информират относно преследването на тяхната духовна практика в Китай на 28 август 2012 г. в Китайския квартал, Сан Франциско.
Практикуващи Фалун Гонг информират относно преследването на тяхната духовна практика в Китай на 28 август 2012 г. в Китайския квартал, Сан Франциско. (Jasper Fakkert/The Epoch Times)

Въпреки неспособността на Цао да говори английски й била връчена призовка, щом дала личната си карта. Полицаите настояли тя да подпише призовката, но Цао отказала.

Според очевидци Цао обяснила на полицаите чрез преводач, че току-що се е върнала и не е окачвала плакатите. „Не подписах, защото не съм извършила нищо нередно“, заяви тя след освобождаването си от ареста.

По думите й полицаите са искали тя да подпише призовката без никакъв превод на текста. От Централно полицейско управление на Китайския квартал отказаха да коментират случая.

Арестът на Цао предизвика протест през цялата нощ пред управлението, където бе задържана, продължил и на следващия ден. Впоследствие тя бе освободена, без да е подписала никакви документи.

Още от началото на преследването срещу Фалун Гонг през 1999 г. е известно, че китайският режим разширява кампанията си на насаждане на омраза срещу практиката чрез своите посолства, консулства и свързани с него организации.

Инцидентът на ул. „Стоктън“ става само две седмици след като двама мъже от китайски произход бяха намерени за виновни от квартален съд по обвинение в нападение над практикуващи Фалун Гонг в Китайския квартал. Преди това пък има поне 10 случая на насилие срещу последователи на практиката от края на миналата година.

За практикуващите в Сан Франциско събитията от вторник повдигат още въпроси относно отношението към тях в Китайския квартал. Според тях арестът на Цао е несправедлив.

„Знам, че преди време възрастен човек в червена риза окачваше табла в Китайския квартал, които клеветяха Фалун Гонг – за над 10 години никой не излезе да го спре“, коментира Лона Лоу, практикуваща, която е присъствала на мястото на последния инцидент през целия ден. Преподавател в частно китайскоезично училище, г-жа Лоу е пострадала от преследването в континентален Китай заради това, че практикува Фалун Гонг.

„Ние сме тук, за да разказваме на хората фактите за Фалун Гонг и да се опитваме да спрем преследването; в Америка това не би трябвало да е проблем“, посочи тя.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!