Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гонят Бо от партията

Бо Шилай. (Feng Li/Getty Images)
Бо Шилай. (Feng Li/Getty Images)

Според вътрешна информация на японска медия, на току-що приключилото заседание на елита на Китайската комунистическа партия (ККП) в Бейдайхе (Beidaihe) е било решено Бо Шилай (Bo Xilai) да бъде изключен от партията, което е най-сериозното наказание за лидер на ККП...
 
 
На 26 август японският вестник Asahi Shimbun съобщи, че елитът на ККП е взел решение за съдбата на Бо по време на своята среща в Бейдайхе. Решено е Бо да бъде изключен от партията и разследван относно бягството в консулството на САЩ на Уанг Лиджун (Wang Lijun), бившият заместник кмет и пръв полицай на мегаполиса Чонгчинг (Chongqing).
 
В репортажа също така казва, че вероятно Бо ще бъде лишен от статута си на делегат на наближаващия Национален конгрес на ККП. Очаква се това да изчисти пречките за разследване престъпленията на Бо.
 
Asahi Shimbun посочва, че източниците на вестника имат контакти с длъжностни лица, които са присъствали на срещата в Бейдайхе. Според тях Ху Джинтао (Hu Jintao) и неговите съюзници са надделели над възраженията от страна на фракцията на бившия лидер на ККП и Китай Джянг Земин (Jiang Zemin) и други силни поддръжници на Бо.
 
В репортажа пише също така, че официалното обявяване на наказанието на Бо се очаква да стане на заседанието на Централния комитет, което ще се състои точно преди 18-я конгрес.
 
Експулсирането на Бо от ККП ще покаже, че Ху има все още надмощие при вземането на решения в продължаващата битка в Пекин на най-високо ниво в навечерието на конгреса, пише вестникът.

Определеното за Бо наказание се счита за най-висшето от петте нива в йерархията на дисциплинарната скала на ККП.

То не беше дадено дори на Джао Зиянг (Zhao Ziyang), когато бе отстранен от власт като лидер на ККП по време на събитията от 4 юни 1989 г. Тогава Джао бе обвинен "в подкрепа на безредиците" и "разединяване на партията”, но партийното му членство бе запазено, какъвто бе случаят и с други бивши високопоставени партийни кадри в Китай в подобно положение.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!