Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уен Джун, Epoch Times

Разместване в пекинския партиен апарат преди 18-ия конгрес

Китайски паравоенни полицаи на пост на пл. "Тянанмън", 17 май 2012 г., Пекин
Китайски паравоенни полицаи на пост на пл. "Тянанмън", 17 май 2012 г., Пекин. Пекин е политическият център на Китай, където ще се проведе 18-ия партиен конгрес. (Feng Li/Getty Images)

С наближаването на 18-ия Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) членове на постоянния комитет на Политбюро се завърнаха от морския курорт Бейдайхе (Beidaihe), а върховният лидер Ху Джинтао направи кадрови размествания сред партийните членове, особено в Пекин, преди да е слязъл от поста си...



На 17 август девет членове на Политбюро, включително Ху Джинтао и Уен Джябао, приключиха срещата си в летния курорт Бейдайхе, информира официалното партийно издание „People’s Daily“.

Задграничната медия „Duowei News“ съобщава, че партията вече е финализирала плановете си за новото ръководство и ще процедира съгласно „установени процедури“.

При все това датата на конгреса все още не е оповестена, въпреки че държавните китайски медии публикуваха списък с 2270 присъстващи. Според мнозина това забавяне е поради вътрешни борби сред високопоставените партийни чиновници, както бе и с изгонването на Бо Шилай (Bo Xilai), бившия партиен шеф на Чонгчинг (Chongqing).

Осигуряването на контрол над Пекин – седалището на властта за ККП – винаги е било пръв приоритет за лидерите. Всеки лидер се опитва да постави свои довереници в Пекин, посочват анализатори.

В този ред на мисли, стабилни промени се разгръщат в пекинската администрация. На 17 август Пекин публикува списък със 101 назначения и уволнения, включително и на членове от общинското бюро по обществена сигурност, прокуратурата, надзорническото бюро, както и лидери на градски предприятия. Многобройни кадрови промени бяха извършени и в бюрото по обществена сигурност и комисията по дисциплинарна инспекция.

Лиу Чи (Liu Qi), секретар на партийния комитет в Пекин, бе отстранен от поста си през юли и бе заменен от Гуо Джинлонг (Guo Jinlong), който е асоцииран с фракцията на Младежката лига. Тези назначения и уволнения са знак, че Ху Джинтао е извършил поредната чистка в администрацията.

Мнозина са на мнение, че контролът над Пекин сега официално е прехвърлен на фракцията на Младежката лига след встъпването в длъжност на Ху. Той ще слезе от поста си на партиен лидер след конгреса, но според много репортажи ще остане главен военнокомандващ и след това.

Има вероятност конгресът да се проведе между 20 и 25 септември, според хонконгската медия „Ming Pao“, което е по-рано от предишния конгрес в средата на октомври.

Подготовката вече е в ход. Пекинската полиция е организирала щабове по сигурността, за да „поддържа стабилността“ в столицата по време на конгреса, информират медии от континенталната част на Китай.

Има и нова програма за бързо справяне с петиционери – китайци, които отиват в столицата с жалби, обикновено срещу местни чиновници.  Сред новите мерки са раздаването на големи парични възнаграждения и изпращането на шпиони, представящи се за „изследователи“, които да събират информация и да се инфилтрират сред жалбоподателите, а по-късно и да ги отвличат, като всичко това е с цел петиционерите да изчезнат от улиците на Пекин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!