Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Системата за трудови лагери в Китай защитава режима от колапс?

Системата за трудово превъзпитание в Китай е насочена към потискане на несъгласието и критиката към правителството.
Системата за трудово превъзпитание в Китай е насочена към потискане на несъгласието и критиката към правителството. Снимка epochtimes.com

Наскоро завърши закритото събрание на топ лидерите на Китай в Бейдайхе. По време на срещата, наред с други неща се е обсъждал и въпроса с реформирането на съществуващата система за трудово превъзпитание. Главният полицай на страната Джоу Йонгканг е заявил, че ако се отмени тази система, многобройни жалбоподаватели и "вражески сили" ще съборят комунистическата партия...



Срещите в Бейдайхе на висши комунистически босове винаги предшестват поредния конгрес на партията. За тези срещи китайските медии никога не пишат, а и официално те не съществуват. Но именно на тях се вземат най-важните решения, които след това просто се оповестяват по време на официалните срещи.

Както съобщава хонгконгското издание на "Mintszin" ("Чисто огледало"), според източници близки до ръководството на Китай, по време на среща в Бейдайхе премиерът Уен Джябао за пореден път е призовал за пълното премахване на сегашната система за трудово превъзпитание.

Уен, според източника на изданието е казал, че в континентален Китай има два закона, които напълно противоречат на Конституцията, това е законът за задържане и репатриране, както и закона за превъзпитание чрез труд. Премиерът подчертава, че подобни закони не съществуват в нито една страна, където има върховенство на закона, както и че те са насочени против хората, а не в тяхна защита. Той също така е посочил, че законът помага на корумпирани служители да защитят себе си и да потискат обикновените граждани, както и че те "вече не може повече да останат под какъвто и да било предлог."

"Всеки ден ние заявяваме, че представляваме основните интереси на хората, но не можем да спазим дори и тези най-основни принципи, не е ли това смешно?" - цитира думите на Уен източникът на изданието.

Въпреки това, по време на срещата срещу становището на премиера се и изказал председателят на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) и главен полицай на страната Джоу Йонгканг. Той е заявявил, че ако се отмени тази система, многобройни жалбоподаватели и "вражески сили" ще съборят комунистическата партия..
В продължение на години от медиите изтича информация за много случаи, когато местни служители са арестували жалбоподаватели и са ги изпращали в психиатрични болници, "черни затвори", както и в трудови лагери.

Въпросът за легитимността на системата в Китай за превъзпитание чрез труд се повдига отдавна. Преди няколко дни 10 адвокати от десет провинции и градове са написали отворено писмо до Министерството на правосъдието и Министерството на обществена сигурност, в което за пореден път са призовали за реформиране на тази система. Тяхното писмо предизвика разгорещени дискусии и получи подкрепата на китайски Интернет потребители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!