Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Jingwen, Epoch Times

Ху Джинтао укрепва бъдещата си военна силова база

Китайски охранител дърпа завеса преди церемония по откриване във Великата зала на народа в Пекин, 9 април 2012 г.
Китайски охранител дърпа завеса преди церемония по откриване във Великата зала на народа в Пекин, 9 април 2012 г. Китай преназначи голям брой високопоставени военни и процесът не е прозрачен. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Армията на Китай тихомълком е преназначила голям брой високопоставени военни и е отстранила повечето от поддръжниците на Бо Шилай (Bo Xilai) – лишеният от власт чиновник, който беше подготвян от най-безмилостната фракция на Китайската комунистическа партия (ККП) за следващия партиен лидер – в два ключови региона. Само за месец е имало 14 трансфера на генерали на ниво „военен регион“.

Според няколко публикувани репортажа, събрани от изданието „Southern Metropolis Daily“, от юли армията на Китай е разместила голям брой старши генерали. Това е най-голямото преконфигуриране на китайски висши военнокомандващи от масовото избиване на студенти на пл. „Тянанмън“ през 1989 г.

Най-значимите размествания са във военните региони Ланджоу (Lanzhou) и Ченгду (Chengdu). Повечето генерали, поддръжници на Бо Шилай и бившия партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin), са били отстранени от постовете си, тъй като са били свързани с предполагаем преврат, планиран от Бо и Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) – и двамата членове на фракцията на Джянг Земин. Тримата са били обединени в план за завземане на властта на върха на ККП с цел да прикрият престъпленията си по преследването на китайската духовна практика Фалун Гонг, според вътрешни лица и анализи на експерти.

Но според високопоставен пекински чиновник, пожелал анонимност, Ху Джинтао, за да остане председател на Централната военна комисия (ЦВК) на партията и да запази някаква власт след преотстъпването на поста си на партиен лидер, не иска да си създава твърде много врагове. По думите на чиновника той използва т. нар. „мек подход“ в разправата си с Бо и Джоу Йонгканг, за да остави на поддръжниците си изход и да се опита да минимализира влиянието на политическото цунами, предизвикано от тях двамата.

Според репортажи двамата заместник-председатели и осемте членове на ЦВК са подписали петиция за оставането на Ху на поста председател на ЦВК. Очевидно компромисът на Ху му е донесъл ползи. Високопоставените чиновници, замесени в инцидента с Бо и Джоу, вече са променили позициите си и сега Бо и Джоу нямат влияние, въпреки че Джоу все още е на настоящия си партиен пост.

Разпад на КПЗВ

Неотдавна официално съобщение допълнително потвърди политиката на Ху и Уен за „хлабаво отвън и стриктно отвътре“ по отношение на Джоу. Според държавната медия „Xinhua News“ от началото на август ръководни полицейски постове в провинциалните и автономните региони ще бъдат заемани от прехвърлени от други провинции чиновници. Това е поредната мащабна инициатива – след интензивното обучение на шефове на полицията от над 1400 градове и окръзи в края на юни – която да отслаби подобния на Гестапо Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) и да доведе до неговите разпад и преконфигурация.

В допълнение, местните партийни комитети щяха да бъдат преизбрани в началото на юли. Имаше 23 нови провинциални секретари на КПЗВ, които не бяха полицейски ръководители. Вместо това постовете бяха заети от чиновници без никакво минало в КПЗВ. Преди постът секретар на КПЗВ винаги беше заеман от шефа на местното полицейско управление и правомощията му често задминаваха тези на други агенции за прилагане на закона. По този начин КПЗВ формира втори център на властта в Китай, контролиран от Джянг Земин и Джоу Йонгканг.

Целта на серията действия от страна на Ху е да отслаби втория център на властта и въоръжените му сили, както и да избегне подновената възможност за преврат.

Резултатът от рокадите

1. С цел стабилизиране на властта, всеки който публично е засвидетелствал лоялност към Ху Джинтао, дори и да е имал някаква слаба връзка с Бо, ще е с подсигурено бъдеще – поне засега. Докато той е прекъснал връзките си с Бо, Ху ще прилага политиката на „игнориране на миналото“. Разбира се, целта на това е елиминирането на членове от фракцията на Джянг, които са били отстранени или поне не са били повишени този път.

2. Въпреки че Ху ще остане председател на ЦВК, Ши Джинпинг (Xi Jinping) скоро ще заеме върховния пост и Ху трябва да поощри предложения персонал на Ши. Ето защо в тази рокада на висши военнокомандващи за Ши имаше няколко положителни резултата. Най-очевидният от тях е възходът на „принцовете“, които са привилегирована група от наследници на предишни лидери на ККП, включително и самия Ши.

3. На пръв поглед Ху направи скандала с Бо Шилай тривиален, като го омаловажи от планиран политически преврат до криминален случай, за да защити управлението на партията. Но в действителност Ху енергично елиминира ключовите елементи, свързани с Джоу Йонгканг. Промени, ротационно обучение и повишения в рамките на КПЗВ и въоръжената полиция целят все да отслабят Джоу Йонгканг, който е представител на старите сили на Джянг Земин и Зенг Чингхонг.

4. Привидно ККП все още може да поддържа властта си за известно време и 18-ия партиен конгрес пак може да бъде проведен по план. Но наблюдателното око може да види, че колкото повече ККП крещи „Партията има абсолютна власт над въоръжените сили“, толкова по-нестабилни са военните.

5. ККП преконфигурира генерали в огромен мащаб. Това е с цел да запази собствената си власт и да попречи на военните да се включат във военен преврат. Но същевременно честото разместване на армейски генерали отслабва и бойната сила на войската.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!