Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алекс У, Epoch Times

Хонконг недоволен от репресии срещу Фалун Гонг

Съмишленик на асоциация „Hong Kong Youth Care“ държи голям нож по време на неотдавнашен инцидент, когато групата се опита да заплаши практикуващи Фалун Гонг.
Съмишленик на асоциация „Hong Kong Youth Care“ държи голям нож по време на неотдавнашен инцидент, когато групата се опита да заплаши практикуващи Фалун Гонг. (The Epoch Times)

Неотдавна „фронтова“ организация, създадена от Китайската комунистическа партия с цел тормоз над последователи на духовна дисциплина в Хонконг, си навлече тежки критики...



Групата, която се нарича „Хонконгска асоциация за грижа за младежта“ (Hong Kong Youth Care Association), е засвидетелствала нееднократно връзките си с чиновници на ККП, отговорни за работата на „обединения фронт“ – комунистически термин, включващ изолирането на окачествените като политически врагове и борбата с тях.

В Хонконг организацията тормози и се опитва да сплашва последователи на Фалун Гонг (духовна практика, преследвана в континентален Китай от 1999 г.) Практикуващите редовно излагат на открито плакати в опит да информират китайските туристи за насилието, упражнявано над практиката от властите в Китай.

Албърт Хо, председател на Хонконгската демократична партия, заяви пред радио „Sound Of Hope“ (SOH), че „Хонконгската асоциация за грижа за младежта се цели в някои дейности на Фалун Гонг преднамерено; някои от действията й включват тормоз и заплахи. Мисля, че това определено е неприемливо на място като Хонконг, където хората разполагат със свобода на словото и на убежденията.“

Статия в сп. „Next“ от 8 август представя по-детайлен анализ на дейността на асоциацията, включително и инцидент през юли, когато съмишленик на организацията извади голям нож на място с информационни материали на Фалун Гонг в явен опит да сплаши един от тамошните доброволци. След като вниманието на полицията бе насочено към инцидента в деня на случилото се, реакция от органите на реда не последва.

Асоциацията е оглавена от Лим Куок Он (Lim Kwok-on / Lin Guo-an – транскрибирано от мандарин), член или бивш член на прокомунистическата политическа партия Демократичен алианс за подобрение и прогрес на Хонконг и настоящ специален съветник на Народния политико-консултативен съвет на град Джинггангшан (Jinggangshan), провинция Джянггши (Jiangxi), информира сп. „Next“.

Алберт Хо описа изваждането на ножа като „акт на насилствено сплашване“. По думите му полицията би трябвало да обясни защо не е реагирала.

Членът на Хонконгския законодателен съвет Лий Уинг Тат (Lee Wing-tat) изтъкна, че полицията е трябвало да направи повече.

„Смятам, че полицията би трябвало активно да защитава свободата на изразяване на практикуващите Фалун Гонг, иначе така наречените свободи на словото и културното изразяване в Хонконг са накърнени“, коментира той в интервю за SOH, предимно китайскоезична радиостанция.

Той заяви, че е разтревожен от факта, че китайският режим сплашва в Хонконг групи, които смята за неудобни.

Режимът „е започнал да използва редица организации, за да тормози различни неправителствени организации, в това число и тормоза от миналата седмица над независими медии, Фалун Гонг и демократични и граждански партии в Хонконг. Това заслужава специално внимание от наша страна. Трябва да се обаждаме в полицията винаги когато нещо се случи и да заставаме единни срещу нерационалното, нелегално и репресивно поведение.“

Проф. Джоузеф Ченг Ю-шек (Joseph Cheng Yu-shek), завеждащ катедрата по политически науки в Градския университет на Хонконг, изрази мнението, че е налице засилване на „много дейности, които се опитват да боядисат Хонконг червен“.

„Това е обезпокоителен знак. Трябва да сме нащрек“, посочи той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!