Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson & Li Wenhui, Epoch Times

Китайски лекар признава за събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг - Част 2

Част 1

Съмнително сътрудничество

Уанг е работил съвместно с 205-та болница, отделението на Чен, върху „ключов изследователски проект за безтравмена анатомия в Азиатско-тихоокеанския регион“, според WOIPFG...



В телефонния разговор Чен е помолен да потвърди сътрудничеството и го прави, преди да бъде помолен да признае използването на органи от Фалун Гонг.

По думите на д-р Торстън Трей, редактор на наскоро публикувана книга за злоупотребите с трансплантации на органи в Китай, телефонният разговор и признанието са достоверни и отговарят на по-обширна тенденция.

„Когато д-р Чен споменава, че съдът е одобрил случаите на практикуващи Фалун Гонг като източници на органи, той всъщност посочва, че събирането на органи от практикуващи Фалун Гонг е с одобрението на държавата, тъй като държавни институции и съдилища са замесени в процеса на одобрение“, пише д-р Трей в писмен отговор, след като е запознат с препис от телефонния разговор.

„Хората под комунистическо управление обикновено много се страхуват да не направят грешка, защото това би могло да има фатални последствия“, посочва д-р Трей. Така че, когато директно се позовава на съдебното одобрение за източниците на органите, д-р Чен „всъщност категорично потвърждава твърдението“, добавя той. „Това е двойно „да“.“

По думите му фактът за замесеността на съда сочи и че събирането на органи от Фалун Гонг не е било извършвано от тайни синдикати или от неколцина лекари, „а с пълното знание и одобрение на държавата“.

Д-р Трей посочва, че глобалните здравни групи като Световната здравна организация и Световната медицинска асоциация би трябвало да се интересуват от съдебните справки, които биха били извадени в процеса на предоставяне на живи последователи на Фалун Гонг на хора като Уанг Лиджун и Чен Ронгшан.


Препис на телефонния разговор

Следовател на WOIPFG се обажда на Чен Ронгшан, бивш директор на отделението по урология в 205-та болница на Народноосвободителната армия в гр. Джинджоу, провинция Ляонинг, на 25 май. Изследователят се представя за член на „специален следователски екип на междуминистерско ниво“, разследващ въпроса с Уанг Лиджун.

Чен Ронгшан: Ало?

Следовател: Здравейте, бившият директор на отделението по урология на 205-та болница, директор Чен Ронгшан?

Чен: Да, да, да, къде сте?

Следовател: Аз съм с междуминистерския специален следователски екип по случая с Уанг Лиджун.

Чен: О. О-о…

Следовател: Когато Уанг Лиджун беше в Джинджоу в Бюрото по обществена сигурност, той имаше разположен там психологически изследователски център, като институт, и си сътрудничеха с 205-та болница по някои научни изследователски проекти; можете ли да обясните малко относно това?

Чен: Мм.

Следовател: Той е имал екип за трансплантация на органи след медикаментозна инжекция, а 205-та болница е била работна единица, която им е съдействала. Моля, пояснете ни това.

Чен: Ах.

Следовател: Това означава ли, че наистина сте съдействал?

Чен: По онова време съдействаше и болницата на Китайския медицински университет.

Следовател: Уанг Лиджун ни спомена, че това снабдяване с органи за трансплантации е включвало задържани хора на Фалун Гонг, имало ли е такова нещо?

Чен: Всичко това беше минало през съда.

Следовател: Минало е през съда, така ли?

Чен: Точно така, да.

Следовател: Значи тези задържани донори от Фалун Гонг са били предоставяни от затвори, или от системата на трудовите лагери?

Чен: Нека Ви кажа, имам предвид… искам да кажа, не говорете, не ме питайте за това сега, става ли?

Следовател: Защото ние в момента…

Чен: Ако искате да говорите с мен, минете през политическия отдел на болницата ни, ОК?

Следовател: За това вече сме се консултирали с тях, преди да говорим с Вас.

Чен: Не, не, политическият отдел не се е свързал с мен, така че не мога; не мога, разбирате ли?

Следовател: Те… това… телефонният номер е…

Чен: Те трябва да ми звъннат, разбрахте ли?

Следовател: Ние вече говорихме с тях за това.

Чен: Кажете на хората от политическия отдел да ми се обадят.

Следовател: Вече се свързахме с директор Лин в политическия отдел.

Чен: Не, ние в армията си имаме дисциплинарен код; има неща, за които ако ще говорим, трябва да минете през политическия ни отдел и да кажете на хората там да ми звъннат.

Следовател: Той вече ми каза да говоря директно с Вас, така че…

Чен Ронгшан прекъсва разговора.

Д-р Трей изтъкна и че изследователското сътрудничество между Уанг и Чен, включващо „трансплантация на органи след медикаментозна инжекция“ потенциално е включвало експерименти с хора, „в които практикуващи Фалун Гонг са били подложени на „медикаментозни инжекции“, като след тези инжекции вероятно са били отстранявани органи, докато  жертвите са били все още живи“.

 „Това е много вероятно, защото не би имало логика да се инжектират медикаменти в труп и после да се отстраняват органи за трансплантация“, добави той.


Визови последствия

Дейността на Чен е получавала признание преди. На 23 май 2006 г. изданието „Liaoxi Economic Daily“ публикува статия под надслов „Благородните стремежи на един военен лекар“.

 „Чен Ронгшан, директор на отделението по урология на 205-та болница на НОА в Джинджоу, е извършил 568 бъбречни трансплантации през последните години … Репутацията му привлича пациенти от Тайван, Корея и Малайзия“, информира материалът.

С публикуването на неотдавнашното му признание обаче, за Чен може да е трудно да влезе в САЩ, където живее дъщеря му. За последно той я е посетил заедно със съпругата си в началото на 2012 г., според WOIPFG. Организацията планира да предостави доклад с разследването си на „съответните американски отдели“.

Формулярът за виза за САЩ от юни 2011 г. съдържа въпрос дали кандидатът „е участвал в принудителна трансплантация на човешки органи“. На отговорилите положително кандидати често е отказвана виза.

На 13 юни 2012 г. друг следовател се е свързал по телефона с Чен, представяйки се за секретар на Уанг Джия (Wang Jia). Уанг Джия е бившият директор на 205-та болница на НОА и настоящ зам.-министър на Министерство на здравеопазването във военната база на Шенянг (Shenyang).

 „Бившият директор ме моли да Ви предам съобщение“, заявил позвънилият.

След като Чен започнал да се включва в разговора, следователят казал: „Без значение кой контролен отдел дойде да разследва отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг за трансплантации, не трябва да разкривате никакви тайни. Можете ли да го направите?“

 „Да, да, да – потвърдил Чен. – Само да не сме лекомислени в приказките за това и всичко ще бъде наред, нали така?“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!