Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson & Li Wenhui, Epoch Times

Китайски лекар признава за събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг - Част 1

Високопоставен пенсиониран китайски военен лекар бе хванат по време на телефонен разговор, проведен от правозащитна група, да признава, че е използвал органите на политически затворници в съвместен изследователски проект с Уанг Лиджун (Wang Lijun), бившата дясна ръка на изпадналия в немилост партиен чиновник Бо Шилай (Bo Xilai)...



Чен Ронгшан (Chen Rongshan), бивш директор на отделението по урология на 205-та болница на Народноосвободителната армия в Джинджоу (Jinzhou), е бил запитан на 25 май в телефонен разговор: „Уанг ни спомена, че някои от вашите донори на органи са хвърлени в затвора практикуващи Фалун Гонг. Истина ли е това?“

На което той отговорил: „Това беше одобрено от съда.“

Фалун Гонг е китайска духовна практика, която е преследвана от китайския режим от 1999 г.

Следователят попитал отново дали това е „минало през съда“. Чен потвърдил.

Позвънилият – изследовател от правозащитната група Световна организация за разследване на преследването срещу Фалун Гонг (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong / WOIPFG), се представил за член на „специален следователски екип на междуминистерско ниво“, разследващ въпроса с Уанг Лиджун.

Уанг Лиджун е подложен на разследване от страна на Китайската комунистическа партия (ККП). На 6 февруари той дезертира в американското консулство в Ченгду и предаде на американския консул документи, за които се смята, че съдържат подробности за престъпления на Бо Шилай (Bo Xilai) и съпругата му, Гу Кайлай (Gu Kailai), както и информация за събирането на органи. След като се предаде на централните партийни власти, Уанг бе подложен на разследване, изгонен от партията и ще бъде съден за измяна.

Когато следователят от WOIPFG пита за повече подробности относно местонахождението на практикуващите Фалун Гонг при събирането на органи, Чен Ронгшан отговаря: „Ако ще питате, обърнете се към политическия отдел на болницата, става ли?“

„Ние в армията имаме дисциплинарен код; има неща, за които ако ще говорим, трябва да минете през политическия ни отдел и да кажете на хората там да ми звъннат.“

Следователят и Чен се препират още минута, преди последният да затвори. Но признанието вече е получено.

Следователски телефонни разговори

Това не е първото подобно признание. Десетки телефонни разговори са налични онлайн, при които гласът на следователя от WOIPFG е дигитално изкривен с оглед на личната му безопасност. На записите той получава признания от партийни чиновници за участия в тези престъпления.

Чен Ронгшан е най-новата мишена поради работата си с Уанг Лиджун върху „изследователски проект“, свързан с трансплантациите на органи. В близост до гр. Джинджоу (Jinzhou), провинция Ляонинг (Liaoning), Уанг, като глава на Бюрото по обществена сигурност  (БОС), е ръководел „Психологически изследователски институт“ – свързана с БОС лаборатория. Там, според негова реч от награждаване през 2006 г., той е провеждал екзекуции, отнемане на органи, трансплантации и свързани с тях експерименти.

Наградата за „специален принос“ е връчена от благотворителна организация, която според уебсайта си насърчава науката под директното ръководство на комунистическата Младежка лига – една от организациите на ККП, използвана за разпространяването на партийната догма сред младите хора.

В речта си по приемането на наградата, която все още е достъпна онлайн, Уанг заявява, че е участвал в „хиляди“ трансплантации на органи, извършвани „на място“.

Уанг Лиджун вече е бил близък с Бо Шилай, когато той е шеф на БОС в Джинджоу. По-късно, когато Бо е прехвърлен в Чонгчинг (Chongqing), Уанг го последва и е назначен за негов шеф на полицията. Според анализатори Бо е бил най-малкото наясно в детайли за дейността на Уанг.

Според интервюирани експерти „на място“ означава, че екзекуцията и отстраняването на органа се извършва близо до или на същото място, на което и трансплантацията му.

Експертите, сред които Итън Гатмън – журналист, чието разследване се фокусира върху насилствените трансплантационни практики на китайския режим, и Дейвид Матас – адвокат и съавтор на доклада по отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг, също са убедени, че, съдейки по речта на Уанг, затворниците са били живи, когато органите им са били отстранявани, и са умирали в този процес.

Според двамата експерти е и вероятно много от тези хиляди органи да са били взети от практикуващи Фалун Гонг.

Продължение...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!