Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zheng Zhiheng, Epoch Times

Висш кадър на ККП с нареждане да разследва "Смелите 300"

Джия Чинглин във Великата зала на народа в Пекин
Джия Чинглин във Великата зала на народа в Пекин, 3 март 2009 г. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Джия Чинглин (Jia Qinglin), висш член на Постоянния комитет на Политбюро в Китайската комунистическа партия (ККП), посети провинция Хебей (Hebei), за да „проведе проучване“, според репортаж на държавните медии от миналия месец. Вътрешен източник от Пекин обаче информира „Epoch Times“, че истинската цел на пътуването на Джия е била тайно разследване на 300-та селяни, които подписаха петиция за освобождаването на осъден на затвор практикуващ Фалун Гонг...



През февруари Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong) бе арестуван в дома си в с. Джоугуантун (Zhouguantun) на гр. Ботоу (Botou), провинция Хебей. Неговата по-малка сестра, Уанг Шяомей (Wang Xiaomei), събра в петиция подписи и пръстови отпечатъци от представители на 300 домакинства в селото. Документът е бил сертифициран с официален печат от ръководителя на селския партиен комитет. Оттогава инцидентът е наричан „случаят на смелите 300“.

При разпространението си в Политбюро петицията алармира топ лидерите на партията с демонстрираната солидарност и съпротивата си срещу продължаващото преследване на духовната практика Фалун Гонг, извършвано от режима.

Държавните медии съобщиха, че Джия ще е в провинция Хебей от 12-ти до 18-ти юли и че ще посети родния си град Ботоу. Според източника Джия в действителност е бил изпратен в Хебей, за да разследва селото на „смелите 300“ и да проучи как китайската общественост възприема Фалун Гонг.

Информаторът отбеляза и че властите в Канджоу (Cangzhou) и Ботоу (Botou) не са предоставили детайли от случая „Смелите 300“ на властите в Хебей, които на свой ред не са успели да представят подробностите около ареста на Уанг на централните власти. Кангджоу е град от ниво префектура, от който Ботоу е част.

След посещението на Джия полицейският шеф на Ботоу, Янг Джианджун (Yang Jianjun), е бил прехвърлен на същия управленчески пост в друг окръг. Според източника в Бюрото по обществена сигурност на Ботоу вече са направени промени в персонала.

През последните месеци случаи на местна съпротива срещу извършваното от властите преследване на Фалун гонг се появиха в цялата страна. През май 15 000 жители на провинция Хейлонгджянг подписаха петиция с настояване за разследване смъртта на практикуващ и с призив за освобождаването на двама негови членове на семейството, които са в затвора.

Миналата година жители на област Чаоянг (Chaoyang), провинция Ляонинг (Liaoning) подписаха петиция за освобождаването на практикуващия Фалун Гонг Джанг Гуошянг (Zhang Guoxiang) и връщане на конфискуваните му пари.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!