Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Надежда Лианова, Великая Эпоха

Конфискуваха Великая Эпоха във Владивосток

От печатницата «Дальпринт» във Владивосток е била конфискувана партидата на Великая Эпоха на китайски език, без да са дадени обяснения...
 

Вестникът се отпечатва във Владивосток от януари 2012 г., като преди това е доставян с влак от Москва, където се отпечатва от 2004 г. насам. Руската версия на вестника се разпространява в административни и обществени институции в Москва, Санкт Петербург и други градове на Русия.
 
Иван Поляков, представител на вестника в региона, разказа за станалото следното: "Когато отидохме да вземем вестниците, там ни спряха и казаха, че ще пристигне екип за изземането на вестника. По това време там имаше двама мъже в цивилни дрехи, а други двама се приближиха към мен. След това пристигнаха още хора в 4 или 5 коли. Служители от различни служби задаваха едни и същи въпроси. Когато разбраха, че вестникът е регистриран и има договор за печат, всички бяха изненадани. Кои бяха тези, които задаваха въпросите не зная, защото никой не се представи и не показа документи. Те обискираха личните ни вещи, чанти, автомобили. В резултат на това освен иззетите материали взеха и вестници на руската версия на Великая Эпоха”.
 
Редакцията на вестника попита полицейско управление номер 3 да коментира по случая, но те ги препратиха да се обадят на пресслужбата на Приморския край, от където никой не вдигна слушалката.
 
Epoch Times е международно издание, което се публикува на 19 езика в 35 страни. В Русия вестникът се публикува на руски и китайски език. Той повдига въпроси, свързани с нарушенията на човешките права в Китай, като например масовото събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. В тази престъпна дейност са въвлечени съдилищата, полицията, обществените служби и др. в Китай.
 
Страхувайки се от разобличение, китайският комунистически режим преследва всеки, който говори открито за нарушенията на правата на човека. Известни са случаи на насилие и сплашване на работници и служители на вестника, кражба на оборудване от редакциите му, на печатни материали, саботаж и др..
 
"Отдавна ни следят, но от разстояние, като през последните дни вече и открито" - сподели своите наблюдения Иван Поляков.
 
В потвърждение на това може да се посочи факта, че вестниците са стояли в склада на печатницата няколко дни, но силите за сигурност са знаели точно деня и времето когато Иван ще дойде да вземе вестника. Което означава, че са подслушвани телефони, тъй като решението да се прибере вечерния вестник е съобщено малко преди това.
 
За кого може да е неудобно разпространяването на вестник на китайски, в който свободно се говори за нарушаването на човешките права в Китай, за отровни продукти, за тъмни машинации на партийните служители?

Наближава среща на върха на АПЕК лидерите, която ще се проведе във Владивосток. Там се очаква да пристигнат и лидери от Китай. Преди големи международни форуми местните власти и правоприлагащите органи по правило засилват дейността си, с което нарушават дори правата на руските граждани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!