Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шие Донгян, Epoch Times

Тайланд: Китайското посолство срещу "баба Лин"

Г-жа Лин раздава информация относно преследването на Фалун Гонг пред китайското посолство в Банкок.
Г-жа Лин раздава информация относно преследването на Фалун Гонг пред китайското посолство в Банкок. (Shi Danyun/The Epoch Times)

На 71 години и блъсната от такси нарочно - за повечетео от нас това ще е достатъчно сплашващ опит, за да спрем което правим. Но не и за г-жа Лин, практикуваща Фалун Гонг, която седи пред китайското посолство в Банкок почти ежедневно от 2005 г. насам. Едва щом краката й се възстановява от целенасочения удар на таксито, тя е отново там...



Възрастната жена е била тормозена, бита и протестните й банери постоянно се крадат, но тя продължава да идва, въпреки всичко.

Г-жа Лин, родом от Тайван, е последователка на Фалун Гонг – духовна практика, състояща се от бавни медитативни упражнения и живот според принципите на истинност, състрадание и толерантност. Практиката е преследвана в Китай от 1999 г. и именно това е причината за протестите на г-жа Лин.

Банерите й изглежда са изнервили китайското посолство в Банкок. През август 2011 г. такси я блъска, очевидно нарочно, докато тя седи, медитирайки на земята, и ранява и двата й крака.

Няколко седмици по-късно облечен в черно мъж наругава г-жа Лин и открадва банера й. Казва й да не носи повече банери и потегля с мотоциклета си.

На 7 октомври г-жа Лин е нападната отново от група мъже, които я пребиват със стоманена тръба и счупват дясната й ръка. Отново крадат банера й.

Г-жа Лин пред китайското посолство в Банкок, протестираща срещу извършваното от китайския режим преследване на Фалун Гонг.
Г-жа Лин пред китайското посолство в Банкок, протестираща срещу извършваното от китайския режим преследване на Фалун Гонг. (Shi Danyun/The Epoch Times)

Според г-жа Лин местният шеф на полицията е на мнение, че нападението е извършено от китайски агенти, наети от Китайската комунистическа партия (ККП) в опит да заглушат гласа й на протест. Полицейският началник й казал да внимава, както и че ще разследва случая. Тайландските медии отразиха инцидента.

Г-жа Лин е възобновила протеста си след възстановяване от побоя. От 18 юли тя е започнала да разпъва дори още по-голям банер, гласящ: „Преследването може да бъде спряно само с разпада на ККП“.

Китайски активисти за човешки права и практикуващите Фалун Гонг, които познават възрастната жена, я наричат „мама Лин“. За тайландските чиновници от държавния съвет, полицията и имиграционните власти тя е „баба Лин“.

Понякога когато практикуващи Фалун Гонг от континентален Китай разясняват истината за Фалун Гонг публично, местната полиция, която е подкупена от китайското посолство, ги тормози или арестува. Когато нещо подобно се случи, г-жа Лин разговаря с полицията и помага за освобождаването на практикуващите.

„Просто искам да направя каквото мога, за да спра преследването на практикуващи Фалун Гонг в континентален Китай“, сподели тя за Epoch Times и добави, че местните последователи на практиката правят същото.

По думите й при все че тормозът и заплахите са я обезсърчавали от време на време, семейството й и тайландските граждани, които я разбират, подкрепят непрестанните й усилия.

През лятото, когато често има силни дъждове, местните жители често спират, за да й дадат студена напитка; автобусните шофьори, които я познават, също й спират на мястото за банера, така че да не й се налага да върви; някои от местните жители спират колите си и казват неща като „Истинност, доброта и търпение са нещо добро; Тайланд се нуждае от истинност, доброта и търпение.“

Китайска практикуваща Фалун Гонг, която е бежанка от континентален Китай и понастоящем е в Тайван, разговаря относно г-жа Лин при условие за анонимност, за да предпази семейството си, което все още е в Китай. „Не смятам, че горещината е най-големият фактор; най-трудното за една възрастна жена е да се изправи лице в лице с металната порта на китайското посолство и с целия апарат на китайския комунистически режим… това, че един човек е толкова силен вътрешно, е достойно за възхищение“, каза тя.

Когато г-жа Лин не е на обичайния си пост, хората понякога я разпознават: „Познавам Ви. Вие сте бабата, която винаги седи пред китайското посолство.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!